Foto: AP/Scanpix
Lai noteiktu kontroli pār Eiropas Baltijas reģiona gaisa telpu, Krievijai pietiktu tikai ar divām Somijai piederošām salām Ālandu arhipelāgā, vēsta Itālijas laikraksts "Corriere della Sera".

"Ja Vladimirs Putins sagrābs divas, tikai divas nelielas Ālandu salas, viņš kontrolēs visu Baltijas gaisa telpu, divpadsmito daļu no kontinentālās Eiropas," norādīts rakstā.

Raksta autors norāda, ka šādas bažas pauž viens no vadošajiem Somijas Ārlietu institūta stratēģiskajiem analītiķiem Čārlijs Saloniuss-Pasternaks. "Viņa dubultais uzvārds norāda uz viņa krievu izcelsmi. Helsinkos visi saprot, par ko runā Čārlijs," raksta autors.

Viņš paskaidro, ka Ālandu salas ir Somijas autonomais reģions, kura sastāvā ir 300 neaizsargātas un demilitarizētas salas ar ērtām dabiskām ostām un līčiem. Tur aptuveni 50 kilometrus no Zviedrijas piekrastes un 70 kilometrus no Somijas krastiem dzīvo aptuveni 25 000 cilvēku. Teritorija atrodas aptuveni 1141 kilometru no Krievijas, kuras īpašumā Ālandu salas atradušās jau cara laikā. Iznīcinātājiem "MiG" būtu nepieciešama tikai stunda, lai līdz tām aizlidotu.

Somijas ārlietu ministrs Erki Tuomioja norāda, ka ir lietas, kuras nevajadzētu publiski apspriest, un eksperta apgalvojumus viņš nosaucis par "priekšlaicīgu provokāciju". Laikraksts uzsver, ka arī augstākās amatpersonas ir satraukušās. Kā nesen paziņoja Somijas premjerministrs Aleksandrs Stubs, "nav izslēgts", ka tuvākajā laikā varētu tikt rīkots referendums par iestāšanos NATO.

Iepriekš iestāšanos NATO Somija nebija apspriedusi, jo pēc kara valsts pieturējās pie neitralitātes ievērošanas starp abiem blokiem.

"Corriere della Sera" secina, ka šodien ir pavisam skaidrs, ka Kremlī sēž cilvēks, kas skandināviem rada satraukumu: ne tikai tā, kas notika ar Ukrainu, dēļ, bet arī tāpēc, ka iznīcinātāji un zemūdenes ar uzrakstiem kirilicā regulāri apgrozās pie Zviedrijas un Somijas gaisa telpas un krastiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!