Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ja Krievijas prezidents Vladimirs Putins atteiksies sadarboties ar Starptautisko Krimināltiesu izmeklēšanā par vardarbīgo tautas protestu apspiešanu Kijevas centrā 2014. gada februārī, tas liecinās par Krievijas vadības saistību ar bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča noziegumiem, uzskata Kremļa kritiķis Mihails Hodorkovskis.

To vairākus gadus cietumā Krievijā pavadījušais oligarhs Hodorkovskis pastāstījis videokonferencē ar Krievijas žurnālistiem, vēsta vietne "Obozrevatel.com".

Hodorkovkis pastāstīja, ka Krievijas varas pārstāvjiem jau ir ieteicis, lai uz Krieviju aizbēgušo Janukoviču izdod starptautiskajai tiesai Hāgā, nevis Ukrainai, kur viņu varētu nogalināt. "Ja jūs nevēlaties viņu izdot, tātad, jūs esat tajā iejaukti," norāda Hodorkovskis.

Bijušais naftas magnāts uzsver, ka Janukoviča atrašanās Krievija ir galvenais jautājums, uz kuru Kremlim jāatbild tuvākajā nākotnē.

"Vai nu tā [Krievijas vara] ir iejaukta neapbruņoto nošaušanā, vai arī tai ir jāizdod Janukovičs starptautiskajai tiesai, lai viņu sodītu publiski. Lai pastāsta, kas patiesībā notika. 80 civiliedzīvotājus nogalināja kā avis uz kaušanu - par to tomēr būtu jāatbild," skaidroja Hodorkovskis.

Hodorkovsis uzskata, ka vēršanos pret protesta akcijām Janukovičs saskaņoja ar Maskavu, kur dota piekrišana uguns atklāšanai pa cilvēkiem.

Jau vēstīts, ka mēnešiem ilgie pret Janukoviča valdību vērstie protesti kulminēja februāra beigās, kad drošības spēki atklāja uguni pa demonstrantiem Kijevas Neatkarības laukumā jeb Maidanā. Kopumā protestos bojā gāja vairāk nekā 100 cilvēku gan demonstrantu, gan drošībnieku rindās.

Uzreiz pēc asiņainajiem notikumiem Janukovičs Ukrainu slepeni pameta un atrodas Krievijā. Maskava ir atteikusies viņu izdot Kijevai, pamatojot, ka viņš nekādus noziegumus nav pastrādājis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!