Foto: AFP/Scanpix

Rumānijā sāk celt militāro bāzi, kas būs daļa no strīdīgās ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas, kura ir ļoti saniknojusi Krieviju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Deveselu bāzi Rumānijas dienvidos paredzēts pabeigt līdz 2015. gadam, tajā tiks izvietotas SM-3 pārtvērējraķetes un radari. ASV uzsver, ka raķetes nebūs piemērotas uzbrukumam, tās tiks vērstas tikai pret naidīgas valsts izšautām ballistiskajām raķetēm. Kā potenciālais drauds tiek minēta Irāna, tomēr neapmierinātību ar ASV plāniem pauž Krievija.

"Šī ir nopietna sadarbība ar ASV. Tās ir pirmās šeit Austrumeiropā izvietotās tāda veida iespējas," komentē Rumānijas aizsardzības ministrs Mirkea Dusa.

Par "Aegis Ashore System" dēvētais pretraķešu vairogs ir NATO militārās alianses atbilde pieaugošajiem Tuvo Austrumu raķešu draudiem, norāda ASV Valsts departaments. Jaunā Rumānijas bāze palīdzēs no raķešu uzbrukumiem nosargāt Vašingtonas partnerus Eiropā, uzsver amatpersonas.

Tik lēsts, ka Irānas "Sejil-2" ballistiskās raķetes darbības rādiusā ietilpst Itālija, Balkāni, Polija, kā arī citas Austrumeiropas un Centrālās Eiropas valstis. Irānas raķešu sasniedzamības zonā atrodas arī Rīga, liecina raidsabiedrības BBC infografika.

Projekta laikā pamests militārais lidlauks tiks pārveidots par raķešu aizsardzības bāzi ar aptuveni 200 darbiniekiem, raksta vietējie mediji. Papildus bāzei ASV finansēs arī vietējo skolu atjaunošanu, norāda BBC.

Maskava pauž bažas, ka pretraķešu vairogs pavājinās Krievijas stratēģisko raķešu spējas. Tā piedraudēja aprīkot savas ballistiskās raķetes ar daudz spēcīgākam kaujas galviņām.

Maskava un Vašingtona par pretraķešu vairoga jautājumu nespēj vienoties kopš 2000. gada, kad ar plānu pirmo reizi klajā nāca tā laika ASV prezidents Džordžs Bušs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!