Foto: Sputnik/Scanpix

Kalnu Karabahā sestdien izcēlušās sadursmes starp Azerbaidžānas un starptautiski neatzītās Kalnu Karabahas armēņu spēkiem, un vairāki Azerbaidžānas karavīri tajās krituši, sestdien paziņoja Baku un separātistu amatpersonas.

Azerbaidžānas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka agri sestdienas rītā "armēņu spēki centās ielauzties Azerbaidžānas teritorijā gar Karabahas frontes līniju".

"Hodžavendas-Fizuli sektorā" sākušās sadursmes, kurās Azerbaidžāna zaudējusi karavīrus, norādīja ministrija.

"Ienaidnieks ar smago artilēriju turpina apšaudīt Azerbaidžānas pozīcijas," piebilda ministrija.

Savukārt Armēnijas Aizsardzības ministrija apsūdzēja Baku par uzbrukumu Karabahas spēkiem frontes līnijas austrumu un dienvidaustrumu sektoros.

"Azerbaidžānas politiskā un militārā vadība palielina spriedzi pie frontes līnijas un izplata dezinformāciju," paziņoja ministrija.

"Armēnija atbalsta pamieru un aicina Azerbaidžānas pusi atturēties no soļiem, kas vēl vairāk saasinātu situāciju," piebilsts ministrijas paziņojumā.

Kalnu Karabahas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka tās spēki "atsituši ienaidnieku, kas cietis zaudējumus. Vairāki Azerbaidžānas karavīru līķi palikuši neitrālajā teritorijā".

Pērnā gada aprīlī kaujās abās pusēs kopā dzīvību zaudēja vismaz 110 cilvēki. Ar Krievijas starpniecību panāktais pamiers izbeidza četras dienas ilgušās sadursmes, tomēr bez panākumiem beigušies centieni atsākt miera procesu.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika.

Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekad nav kontrolējusi Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju.

Azerbaidžāna, kuras aizsardzības budžets pārsniedz visa Armēnijas valsts budžeta apjomu, draudējusi zaudētās teritorijas atgūšanai izmantot spēku, ja sarunas nedos nekādus rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!