Foto: AP/Scanpix
Dienvidkorejā ceturtdienas rītā tika uzsākta prāmja "Sewol" izcelšana no jūras apmēram trīs gadus pēc tā nogrimšanas, kurā gāja bojā 304 cilvēki, vēstīja ziņu aģentūra "Yonhap".

"Sewol" katastrofa ir lielākā jūras traģēdija valsts vēsturē, un vairākums tajā bojāgājušo bija skolēni. Upuru radinieki bija aicinājuši aizlūgt par prāmja veiksmīgu izcelšanu.

Okeānu un zivsaimniecības ministrijas amatpersona paziņoja, ka no ūdens ir daļēji izcelta prāmja struktūras daļa, kas, domājams, ir tā stabilizators.

Ir gaidāms, ka būs vajadzīgas apmēram astoņas dienas, lai pilnībā izceltu šo kuģi un pārvestu uz Mokpo ostu, un vēl četras dienas, lai to ievietotu sausajā dokā.

Kuģis atradās vairāk nekā 40 metru dziļumā pie valsts dienvidrietumu piekrastes. Tā izcelšana sākotnēji bija iecerēta pērn, bet vairākkārt tika atlikta sliktu laikapstākļu dēļ.

Tiek uzskatīts, ka kuģī var būt iesprostoti deviņu vēl neatrasto upuru līķi. Upuru ģimeņu svarīga prasība ir, lai prāmja vraks tiktu izcelts neskarts.

Prāmja katastrofa izprovocēja protestus pret valsts prezidenti Paku Gunhji, kas prāmja katastrofas pirmajā stadijā septiņas stundas bija palikusi savā rezidencē un vēlāk nepaskaidroja, ko viņa tur darījusi.

Nolaidība saistībā ar šo katastrofu bija viens no argumentiem, uz kuru pamata parlaments decembrī atstādināja prezidenti no amata. Konstitucionālā tiesa šomēnes lēma, ka šis nodarījums nevar būt par pamatu impīčmentam, tomēr tā paturēja spēkā parlamenta lēmumu par prezidentes impīčmentu.

Katastrofas izmeklēšanā konstatēts, ka tā notikusi galvenokārt cilvēku rīcības dēļ – kuģis bija nelikumīgi pārprojektēts, kravas nodalījums bija pārpildīts, apkalpe bija nepieredzējusi, un starp kuģa operatoriem un valsts regulatoriem pastāvēja šaubīgas attiecības.

Lai gan kuģis grima apmēram trīs stundas, netika dots rīkojums tā pasažieriem evakuēties, tomēr tā apkalpe izglābās.

Prāmja kapteinim Li Džunsokam ir piespriests mūža ieslodzījums par "slepkavību aiz tīšas nolaidības", bet 14 citiem apkalpes locekļiem piespriesti cietumsodi no diviem līdz 12 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!