Foto: AFP/Scanpix

Sestdien Sanfrancisko nosēšanās laikā avarējušās Dienvidkorejas lidsabiedrības "Asiana" lidmašīnu "Boeing 777" vadījis pilots – māceklis, apstiprinājusi aviokompānija, ziņo aģentūra AFP.

Iespējams, ka tieši tāpēc par traģiskās aviokatastrofas iemeslu varēja kļūt cilvēciskais faktors, norāda AFP.

Aviokatastrofā gājušas bija divas skolnieces no Ķīnas - 16 un 17 gadus vecas meitenes. Vienu no viņām, iespējams, sabraukusi ugunsdzēsēju mašīna, kas steidzās uz notikuma vietu, lai apdzēstu degošo "Boeing 777" lidaparātu. Sanfrancisko ugunsdzēsības dienests atzinis, ka, spriežot pēc ievainojumiem, meiteni, iespējams, sabraucis ugunsdzēsēju vai cits auto,  radot papildu ievainojumus.

Savukārt policija norādījusi, ka  otrā meitene, visticamāk, mirusi no ievainojumiem, kas gūti, kad viņu ar trieciena vilnī izsvieda no lidmašīnas, kad tai nolūza aste.

ASV izmeklētāji paziņojuši, ka "Asiana" lidmašīna mēģināja nosēsties lēnāk nekā rekomendēts. Ieraksti liecina, ka četras sekundes pirms katastrofas piloti tika brīdināti, ka  nosēšanās nenorit kā plānots, un viņiem ieteikts nosēšanos pārtraukt. Pieprasījums pārtraukt nosēšanos ierakstīts pilotu kabīnes ierakstītājā 1,5 sekundes pirms katastrofas.  

Pirmdien lidsabiedrība apstiprinājusi, ka pilotam Lī Kang Kukam bija tikai 43 stundu pieredze "Boeing 777" pilotēšanā un viņš joprojām turpināja treniņus, lai gan kopumā viņam bija 9000 stundu lidošanas pieredze.  Viņu pavadīja pieredzējis pilots - treneris, kurš darbojās kā otrais pilots.  

 Jau vēstīts, ka sestdien Sanfrancisko lidostā nosēšanās laikā avarēja Dienvidkorejas lidsabiedrības "Asiana" lidmašīna "Boeing 777" ar vairāk nekā 300 cilvēkiem. Negadījumā bojā gāja divas skolnieces no Ķīnas, bet desmitiem cilvēku guva ievainojumus.

Saskaņā ar aculiecinieku teikto, lidmašīna mēģinājusi nosēsties ar pārāk augsti paceltu "degunu", rezultātā tā ar asti aizķērusi jūras dambi pie skrejceļa. Pasažieri no lidmašīnas, kuru pārņēmušas liesmas, evakuējušies pa piepūšamajiem celiņiem.

Lidsabiedrības "Asiana" lidmašīnas "Boeing 777" katastrofa ir pirmā šī par ļoti drošu uzskatītā lidaparāta avārija, kurā gājuši bojā cilvēki. Iepriekšējos "Boeing 777" incidentos upuru nebija.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!