Foto: AP/Scanpix

Krievija ir pārkāpusi vienošanos ar Starptautisko Sarkano Krustu un nosūtījusi humānās palīdzības konvoju uz Ukrainu, nesniedzot sarakstu ar to, kas atrodas kravā, atsaucoties uz raidsabiedrību "Deutsche Welle", vēsta laikraksts "Ukrainskaja Pravda".

"Līdz pat šim brīdim mēs neesam saņēmuši šo sarakstu. Tieši tāpēc mūs tā izbrīnīja jaunumi, ka no Krievijas tomēr nosūtīta humānās palīdzības kolonna. Šie paziņojumi mūs ir galīgi samulsinājuši, tagad mums pašiem ir jāsaprot, kas notiek," intervijā "Deutsche Welle" paziņojis Starptautiskā Sarkanā Krusta komitejas pārstāvis Andre Leršs.

Viņš piebildis, ka otrdien paredzēta Sarkanā Krusta vadītāja un Ukrainas prezidenta Petro Porošenko telefonsaruna, "lai saprastu, kas vispār notiek".

Viena no galvenajām Sarkanā Krusta prasībām ir tā, ka organizācija saņem palīdzības kravu un pati nosaka, kam tā būtu jāsaņem, skaidro Leršs, piebilstot, ka Sarkanais Krusts dara visu, lai saglabātu neitralitāti un netiktu iesaistīts konfliktā.

Par to, ka Krievijas sūtīto palīdzības kravu Sarkanais Krusts nav sertificējis, otrdien paziņoja arī Ukrainas Nacionālās Drošības un aizsardzības padomes runasvīrs Andrijs Lisenko.

Ukrainas bijušais prezidents Leonīds Kučma otrdien pavēstīja, ka Krievijas humānās palīdzības konvojs Ukrainas robežu šķērsos Harkovas apgabalā caur Ukrainas kontrolētu robežpunktu, kas ir viena no Kijevas prasībām.

Savukārt Ukrainas prezidenta administrācija paskaidroja, ka Krievijas automašīnas Ukrainā netiks ielaistas, bet uz robežas palīdzības krava tiks pārkrauta Sarkanā Krusta sarūpētās automašīnās un nogādāta iedzīvotājiem pēc organizācijas ieskatiem. Ukrainas puse visu kontrolēšot un jebkura nesankcionēta konvoja iebraukšana no Krievijas tiks uzskatīta par agresiju.


Vēstīts, ka Krievija pirmdien paziņoja, ka nosūta uz Ukrainu humānās palīdzības konvoju, kas esot saskaņots ar Sarkano Krustu. Paziņojums izraisīja pamatīgu apjukumu un neskaidrības, kas un vai sūta humāno palīdzību Ukrainai. Palīdzības konvoju nepavadīšot Krievijas karavīri, vēlāk paziņoja Vladimira Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs.

Rietumos un Ukrainā ir bažas, ka humānās misijas aizsegā Krievija varētu mēģināt ievest Ukrainā karavīrus un ieročus. NATO atzīst, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir iespējams.

Ukrainas valdība piektdien informēja, ka, aizbildinoties ar "humāno misiju", Ukrainā mēģinājuši iekļūt "Krievijas miera uzturētāji".

"Uz Ukrainas robežu virzījās milzīgs konvojs, ko pavadīja Krievijas karavīri un tehnika, kas it kā bijis saskaņots ar Sarkanā Krusta komiteju. Bija jāiebrauc humānajai kolonnai ar miera uzturētājiem, acīmredzot, lai izprovocētu pilna mēroga konfliktu," skaidroja Ukrainas prezidenta administrācijas pārstāvis Valērijs Čalijs.

Piektdien Krieviju neizmantot "humāno palīdzību" par ieganstu iebrukumam Ukrainā, brīdināja Lielbritānija un ASV.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko sestdien norādīja, ka Ukraina ir gatava pieņemt humāno palīdzību,bet tikai tad, ja šī misija būs starptautiska un bez militāristu klātbūtnes. Tai jānāk tikai caur Ukrainas robežsargu kontrolētiem robežpārejas punktiem un Ukrainas karavīru pavadībā, lai garantētu misijas drošību," norādījis prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!