Foto: AFP/Scanpix

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī ceturtdien paziņoja, ka Sīrijas krīzes risinājums ir humānās palīdzības koridoru izveidošana, kas ļautu prezidenta Bašara al Asada režīma pretiniekiem izdzīvot.

Pirms ceturtdien Parīzē gaidāmās vairāku valstu ārlietu ministru tikšanās Sarkozī pauda pārliecību, ka Ķīna un Krievija atteiktos no Damaskas atbalstīšanas, ja starptautiskā sabiedrība parādīs vienotību.

"Bašars al Asads melo," teica Francijas prezidents. "Viņš vēlas no zemes virsas noslaucīt Homsu, tieši tāpat kā [gāztais Lībijas prezidents Muammars] Kadafi vēlējās iznīcināt Bengazi," Sarkozī teica, runājot par abu valstu nemiernieku galvenajām pilsētām.

"Risinājums ir humānās palīdzības koridoru izveidošana, lai opozīcija Sīrijā var eksistēt," viņš norādīja radiostacijā "Europe 1".

Lai gan jau nedēļu spēkā ir Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana izstrādātais miera plāns, Sīrijas drošības spēki turpina uzbrukt nemierniekiem Homsas, Hamas, Idlibas un Deraas pilsētās.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns trešdien organizācijas Drošības padomei atzina, ka Sīrija nav pilnībā izpildījusi savas saistības izvest karaspēku un smagos ieročus no pilsētām un tagad tai ir jāsūta "skaidrs signāls" par apņemšanos ievērot mieru.

Sarkozī pauda pārliecību, ka Asada režīmam ir jākrīt.

"Mēs izsludinājām šo [ārlietu ministru] tikšanos, lai apvienotu visus tos, kas nevar izturēt, ka diktators nogalina cilvēkus," klāstīja Francijas prezidents, piebilstot, ka "esmu pārliecināts, ka Asada režīms ir nolemts".

"Ķīnai, tāpat kā Krievijai, nepatīk būt izolētai un, ja mēs apvienosimies un lielvaras pateiks, ka šajā virzienā mums visiem ir jāiet kopā ar mūsu arābu sabiedrotajiem, Krievijai un Ķīnai atteiksies no savas izolēšanās šajā jautājumā," skaidroja Sarkozī.

"Mēs atsakāmies palikt bezspēcīgi šajā jautājumā," viņš uzsvēra.

Ceturtdien Parīzē gaidāma ASV, Francijas un vairāku arābu valstu ārlietu ministru sanāksme, kurā plānots apspriest jautājumu par sankciju pret Sīriju pastiprināšanu.

Gaidāms, ka uz tikšanos ieradīsies tā dēvētās Sīrijas draugu grupas dalībnieces. Uz Parīzi plāno doties ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, kā arī Turcijas un Kataras ārlietu ministri.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 11 100 cilvēku.

Sīrijas režīms tiek apsūdzēts asiņainā protestu apspiešanā, bet apgalvo, ka tā spēki cīnās pret bruņotiem kaujinieku formējumiem, kas nogalinājuši vairāk nekā 3000 Sīrijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!