Foto: AFP/Scanpix

Sausuma māktās Kalifornijas iedzīvotājiem varēs piemērot naudas sodu par ūdens izniekošanu un tas būs līdz pat 500 ASV dolāriem (apmēram 367 eiro) dienā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sausums Kaliforniju nomoka jau gandrīz četras desmitgades. Tāpēc vietējās varasiestādes nolēmušas ierobežot tā patēriņu un sodīt tos štata iedzīvotājus, kuri nelietderīgi šķiežas ar ūdeni. Sods ieviests, lai apturētu ūdens tērēšanu, piemēram, zāliena laistīšanai un automašīnu mazgāšanai.

BBC ziņo, ka Kalifornijā ūdens patēriņš līdz šā gada maijam pieaudzis par 1%, lai gan iepriekš nolemts, ka tas ir jāsamazina par 20%. Aptuveni 75% no tā izmanto lauksaimniecības vajadzībām.

Naudas sodi tiks piemēroti gadījumos, kad cilvēkus pieķers izšķērdīgā pagalmu laistīšanā, piemēram, laistot mauriņu. Citas darbības, uz ko varas iestādes raugās "šķībi", ir automašīnu mazgāšana ar šļūteni bez uzgaļa, ietvju un piebraucamo ceļu laistīšana.

"Mūsu mērķis ir brīdināt tos iedzīvotājus, kuri vēl nav sapratuši, ka sausuma problēma ir nopietna lieta," sacījusi ūdens resursu kontroles dienesta pārstāve Felīcija Markusa. Viņa uzsvērusi, ka jaunie noteikumi izstrādāti, lai aizsargātu lauksaimniekus, kuri šajā nežēlīgajā sausuma periodā cieš visvairāk. "Daudzi jau ir spēruši nopietnus soļus, lai ierobežotu izšķērdīgu ūdens patērēšanu, tomēr vēl ir daudz darāmā, lai patēriņu samazinātu," paziņojumā norādījusi Markusa.

Izņēmuma gadījumi būs saistīti ar sabiedrības veselības un drošības nodrošināšanu, piemēram, ļaujot ar ūdeni aizskalot atkritumus, ko pēc sevis publiskās vietās atstāj bezpajumtnieki.

Ūdens resursu kontroles dienests uzskata, ka ar jaunajiem ierobežojumiem, kas stāsies spēkā šī gada augustā, varēs ietaupīt pietiekami daudz ūdens, lai ar to gada laikā apgādātu 3,5 miljonus cilvēku.

BBC atgādina, ka Kaliforniju ilgu laiku skar sausuma periods, taču šogad tas ir īpaši izteikts. 2013.gadā nokrišņu daudzums štatā ir bijis zemākais Kalifornijas vēsturē kopš tā dibināšanas 1850.gadā. Ūdens līmenis upēs ir rekordzems un sāk izsīkt arī citas ūdens rezerves. Sniegs kalnos šogad sniedzis vien 20% no iepriekš paredzētā ūdens daudzuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!