Foto: AP/Scanpix

Ciklona "Sendija" ("Sandy") izraisīto cilvēku nāves gadījumu skaits Ņujorkā pieaudzis līdz 40, bet ASV pavisam gājuši bojā vismaz 97 cilvēki, ceturtdienas vakarā paziņoja policija.

Kopumā "Sendija" prasījusi vismaz 168 cilvēku dzīvības ASV, Kanādā un Karību jūras valstīs, kur tā īpaši smagi skāra Haiti un Kubu.

Ņujorkas štatā gājuši bojā 48 cilvēki, tai skaitā 40 Ņujorkas pilsētā, Ņūdžersijas štatā - 13, Mērilendā - 11, Pensilvānijā - 11, Rietumvirdžīnijā - seši, Konektikutā - četri, Virdzinijā - divi, Ziemeļkarolīnā - divi cilvēki. Kanādā gājusi bojā viena sieviete Toronto pilsētā.

Ņujorkā vētras upuru nāvi galvenokārt izraisīja krītoši koki, kas uzgāzās viņu mājām vai mašīnām, savukārt vairāki cilvēki mira no elektrotraumām, jo iekļuva ūdenī, kurā no kritušajiem elektrības vadiem bija elektrība. Cilvēki gāja bojā, arī noslīkstot applūdušās mājās.

Policisti un ugunsdzēsēji atrod arvien jaunus bojāgājušos, pārmeklējot stihijas izpostītos rajonus, paziņoja Ņujorkas mērs Maikls Blūmbergs. Viņš piebilda, ka Ņujorkā apmēram 650 tūkstoši cilvēku vēl ir bez elektrības, pašvaldība sāks izdalīt pārtiku un ūdeni, bet Nacionālā gvarde un policija apmeklēs augstceltnes, lai palīdzētu gados veciem cilvēkiem.

Energokompānija "Con Edison" paziņoja, ka dažiem ņujorkiešiem elektroapgāde tiks atjaunota tikai 11.novembrī.

Nacionālā gvarde palīdzēja izglābt 20 tūkstošus cilvēku no applūdušiem mājokļiem pie Hudzonas upes Ņūdžersijas štata Hobokenas pilsētā.

Vētra nodarījusi vislielākos postījumus Ņūdžersijas štatā, kur elektroapgāde vēl nav atjaunota 1,8 miljoniem cilvēku. Šo štatu trešdien apmeklēja ASV prezidents Baraks Obama.

Katastrofu risku izvērtēšanas un radīto zaudējumu novērtēšanas kompānija "Eqecat" ceturtdien paziņoja, ka "Sendijas" radītie ekonomiskie zaudējumi svārstās no 30 līdz 50 miljardiem ASV dolāru (no 16 līdz 27 miljardiem latu), bet apdrošinātājiem par radītajiem zaudējumiem būs jāizmaksā kompensācijas 10 līdz 20 miljardu dolāru (piecu līdz 11 miljardu dolāru) vērtībā.

Milzīgās zaudējumu summas kompānija izskaidroja ar vētras radītajiem elektrības pārrāvumiem ASV Atlantijas okeāna piekrastē, jo īpaši plaši apdzīvotajā Ņūdžersijas štatā, ka arī metro un ceļu satiksmes pārrāvumiem Ņujorkā un tās apkaimē.

"Sendija", kas ASV ziemeļaustrumiem brāzās pāri pirmdien un otrdien, ir izraisījusi smagus postījumus, applūdinot zemākos Ņujorkas Manhetenas rajonus un lielāko daļu Ņūdžersijas štata piekrastes, kā arī bez elektrības atstājot miljoniem cilvēku vairākos štatos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!