Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas režīms iesniedzis ANO Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW) informāciju par savu ķīmisko ieroču arsenālu, sestdien paziņojusi organizācija.

Piektdien OPCW informēja, ka saņēmusi no Sīrijas valdības sākotnējos datus un gaida plašāku informāciju.

Jau vēstīts, ka, ASV un Krievijai panākot vienošanos par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu, 14.septembrī Damaskas režīmam tika dota nedēļa laika, lai paziņotu par režīma ķīmisko ieroču krājumiem.

Saskaņā ar jauno līgumu Sīrijai ir jāsniedz informācija par tās ķīmisko ieroču arsenāliem, turklāt tai arī jāgarantē starptautisko inspektoru netraucēta piekļuve šiem arsenāliem ar mērķi likvidēt tos līdz nākamā gada vidum.

Vienošanās tika panākta pēc tam, kad Vašingtona draudēja pielietot pret Sīriju militāru spēku, šādi sodot Damaskas režīmu par 21.augustā Sīrijas galvaspilsētas pievārtē notikušo uzbrukumu, kurā atbilstoši nemiernieku un Vašingtonas versijai valdības spēki ir pielietojuši ķīmiskos ieročus.

Kremļa administrācijas vadītājs Sergejs Ivanovs sestdien pauda bažas, ka procesu var sarežģīt fakts, ka Sīrijas armija nekontrolē visu valsts teritoriju.

Viņš norādīja, ka Sīrijas ķīmisko ieroču ģeogrāfiskais novietojums joprojām nav zināms, bet pauda cerību, ka šis jautājums noskaidrosies tuvākās nedēļas laikā.

Ivanovs arī izteicās, ka gadījumā, ja Krievija pieķers Sīrijas režīmu krāpjamies, tā varētu mainīt savu nostāju. Viņš norādīja, ka izsakās teorētiski un sīkāk nekomentēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!