Foto: AP/Scanpix

Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālā ietilpst ap 1000 tonnām ķīmisko kaujas vielu, tostarp zarīns un iprīts, otrdien paziņoja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Zarīns ir nervu aģents, kas bloķē nervu impulsu pārvadi, tādējādi pārtraucot muskuļu kontrakcijas. Saindējoties ar zarīnu, upuri iet bojā nosmokot, jo pārstāj darboties elpošanas muskulatūra.

Saskaņā ar 1993.gadā parakstīto Ķīmisko ieroču konvenciju, zarīna ražošana un uzkrāšana ir aizliegta. Sīrija konvencijai nav pievienojusies.

Jau ziņots, ka 21.augustā uzbrukumā, kas notika Damaskas pievārtē, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku.

Nemiernieki, kā arī dažas Rietumu un arābu valstis ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz Sīrijas valdību, bet oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna - pašus nemierniekus.

Daudzas Rietumu un attīstības valstis pret nemiernieku apsūdzībām izturas piesardzīgi un aicina sagaidīt ANO inspektoru ziņojumu šajā lietā.

Taču ASV un Francija pēc 21.augusta notikumiem aktīvi aģitē par militāras intervences sākšanu Sīrijā. Sākotnēji šo ieceri atbalstīja arī Lielbritānijas valdība, tomēr parlaments augusta nogalē nobalsoja pret valsts līdzdalību karā pret Sīriju.

Kerijs pirmdien paziņoja, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads varētu novērst ASV uzbrukumu, ja nākamajā nedēļā atteiktos no saviem ķīmisko ieroču krājumiem.

Drīz pēc tam ar aicinājumu nodot ķīmisko ieroču krājumus starptautiskai pārraudzībai pie Sīrijas vērsās Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

ASV varētu atlikt militāro triecienu Sīrijai, ja Damaskas ķīmisko ieroču arsenāls tiks nodots starptautiskai kontrolei, pirmdien sacīja Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama.

Atbildot uz telekanāla ABC žurnālistes jautājumu, vai plāns par uzbrukumu Sīrijai tiks atlikts, ja Sīrijas prezidents Asads nodos kontroli pār ķīmiskajiem ieročiem starptautiskajai uzraudzībai, Obama atbildēja: "Noteikti. Ja tas patiesībā notiks."

Krievijas plāns, kas paredz vienošanās panākšanu par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu, tādējādi apturot ASV uzbrukumu Sīrijai, varētu būt "nopietns izrāviens", sacīja Obama.

Tostarp ASV Senātā atlikts trešdien paredzētais balsojums par atļauju militāra uzbrukuma sākšanai pret Sīriju.

Krievijas mediji otrdien ziņo, ka Sīrija jau piekritusi Krievijas ierosinājumam par ķīmiskajiem ieročiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!