Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas armija ceturtdien paziņoja, ka piektdienas rītā apturēs militārās operācijas, tādējādi ievērojot starptautiskās sabiedrības atbalstīto pamieru musulmaņu svētku "Eid al Adha" laikā, tomēr armija uzsvēra, ka patur sev tiesības atbildēt uz nemiernieku izrādītu agresiju.

"Militārās operācijas Sīrijas teritorijā tiks apturētas no piektdienas rīta līdz pirmdienai," teikts prezidenta Bašara al Asada režīma armijas paziņojumā, kas ceturtdien tika nolasīts valsts televīzijā.

Armija "patur sev tiesības atbildēt uz bruņotu grupējumu nepārtrauktiem uzbrukumiem civiliedzīvotājiem un valdības spēkiem", tajā teikts.

Tāpat Sīrijas armija brīdināja, ka atbildēs gadījumā, ja nemiernieki "nostiprinās savas pašreizējās pozīcijas vai turpinās saņemt pastiprinājumu un bruņojumu" un jebkādu pastiprinājumu no kaimiņvalstīm.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašais sūtnis Lahdars Brahimi trešdien Kairā paziņoja, ka Sīrijas valdība un daudzi nemiernieku līderi ir piekrituši četru dienu pamieram musulmaņu svētku "Eid  al Adha" laikā, un oficiāli par savu piekrišanu paziņošot ne vēlāk kā ceturtdien.

Nemiernieku izveidotā Brīvās Sīrijas armija, kas ir galvenais nemierniekus apvienojošais spēks, drīz pēc valsts armijas paziņojuma, norādīja, ka arī no pirmdienas rīta ievēros pamieru "Eid al Adha" laikā, bet atbildēs uz pretinieku agresiju.

"Mēs ievērosim pamieru no rītdienas rīta, ja Sīrijas armija darīs to pašu," Brīvās Sīrijas armijas ģenerālis Mustafa al Šeihs paziņoja aģentūrai AFP telefonsarunā no Turcijas, uzsverot, ka, "ja viņi raidīs vienu šāvienu, mēs atbildēsim ar simts. Mēs paturam tiesības atbildēt".

Ģenerālis uzsvēra, ka neatbild par citiem nemiernieku grupējumiem. "Nav vienotas vadības visās frakcijās. Mēs runājam lielas daļas cīnītāju vārdā, bet ir arī citas bruņotas vienības, kas seko citām komandām," viņš teica.

Citi nemiernieku grupējumi iepriekš paziņoja, ka ieročus četru dienu reliģisko svētku laikā nenoliks, jo pamiers esot vien triks.

Skeptiskas par pamiera iespēju bija arī ASV. Šīs valsts pārstāve ANO Suzana Raisa atzina, ka, ņemot vērā "Asada rekordu lauzto solījumu ziņā", pamiers ir maz ticams.

ANO ģenerālsekretāra Bana Kimūna pārstāvis Martins Nesirkijs ceturtdien teica, ka "pasaule tagad vēro", lai pārliecinātos, ka Sīrijas valdība un nemiernieki ievēro pamieru. "Mēs vienkārši dedzīgi ceram, ka ieroči klusēs, ka vardarbība tiks apturēta, lai humānās palīdzības darbinieki var palīdzēt tiem, kam tas visvairāk nepieciešams," viņš paziņoja plašsaziņas līdzekļiem.

Ja pamiers patiešām tiks ievērots, tas būs pirmais gandrīz 20 mēnešu ilgajos nemieros, kuros saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem gājuši bojā vairāk nekā 35 tūkstoši cilvēku.

Tomēr neilgi pirms armijas paziņojuma nekas neliecināja, ka vardarbība varētu rimties, jo nemiernieki iegāja kurdu apdzīvotajā rajonā valsts rūpniecības centrālajā pilsētā Alepo, bet armijas un nemiernieku sadursmes turpinājās arī citos pilsētas rajonos un citviet valstī.

"Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" apkopotā informācija liecina, ka ceturtdien visā Sīrijā gājuši bojā 42 cilvēki ‒ 26 civiliedzīvotāji, desmit karavīri un seši nemiernieki.

ANO bēgļu lietu aģentūra paziņoja, ka ir sagatavojusi apmēram 500 tonnas humānās palīdzības, ko nogādāt Sīrijas ģimenēm, pie kurām nevarēja piekļūt pirms pamiera.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!