Foto: AFP/Scanpix

Prominenti Sīrijas opozīcijas pārstāvji otrdien aicinājuši starptautisko sabiedrību lūkoties uz Sīrijas krīzi plašāk, nereducējot to tikai līdz ķīmisko ieroču jautājumam.

"Notiek slaktiņš, ir vairāk nekā 100 000 mirušo, miljoniem pārvietoto un bēgļu, ik dienu tiek spīdzināti 200 000 ieslodzīto," preses konferencē Parīzē norādīja Sīrijas Nacionālās koalīcijas (SNK) sūtnis Francijā Monzers Mahuss.

"Mums jākoncentrējas uz būtisko un - sevišķi - nedrīkst samazināt Sīrijas krīzi līdz jautājumam par ķīmiskajiem ieročiem, kas diemžēl ir noticis," uzsvēra Mahuss.

Jau ziņots, ka Krievija ierosinājusi Sīrijas režīmam nodot kontroli par ķīmisko ieroču arsenālu starptautiskiem uzraugiem, šādi izvairoties no militāra uzbrukuma draudiem. Un Krievijas mediji vēsta, ka Damaska šim ierosinājumam jau piekritusi.

Sīrijas opozīcija Krievijas plānu ir nosodījusi, nodēvējot to par "politisku manevru", kas novilcinās laiku un novedīs pie jauniem upuriem.

"Bija vērojama stingra apņēmība iejaukties, bet situācija ir pilnībā mainījusies. Krievijas priekšlikums (..) ir veiksme, kas ļauj režīmam Damaskā izbēgt no gaisa uzbrukumiem," norādīja Mahuss.

Arī prominentais Sīrijas opozīcijas intelektuālis Mišels Kilo norādīja, ka Rietumu vilcināšanās rada bažas.

"Viņi vēlas, lai mēs dodamies uz Ženēvu [uz ierosinātajām miera sarunām], bet vienlaikus viņi atļauj režīmam īstenot ķīmiskos uzbrukumus un tad pakāpjas sāņus," norādīja Kilo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!