Aģents, kurš Belgradai izpaudis konfidenciālu informāciju pirmajās divās nedēļās, kad NATO pagājušajā gadā bombardēja Dienvidslāviju, bijis amerikānis.
Tā piektdien apgalvoja Berlīnes laikraksts "Tageszeitung".

Par šāda aģenta esamību kļuva zināms ceturtdien no publikācijām laikrakstos. Pentagons un NATO šo informāciju nenoliedz.

Vācijas laikraksts informēja, ka šis cilvēks, ASV gaisa karaspēka virsnieks, ieradies redakcijā pagājušā gada jūnijā pēc militāro operāciju Dienvidslāvijā beigām. Taču viņš lūdzis toreiz par to nerakstīt. ASV virsnieks atļāvis laikrakstam "Tageszeitung" atklāt viņa pilsonību, lai izbeigtu spekulācijas šajā sakarā. Pēdējās baumas bija, ka šis aģents bijis no kādas Eiropas valsts.

Aģents laikrakstā paziņojis, ka nolēmis sadarboties ar Belgradu, jo uzskatījis, ka uzlidojumi Dienvidslāvijai pārkāpj starptautiskās tiesības, kā arī vēlējies protestēt pret Dienvidslāvijas "ultimatīvo šantāžu" no ASV puses un tās Eiropas sadarbības partneriem.

Viņš varējis strādāt tikai pirmās bombardēšanas nedēļas, kad kopā ar 600 virsniekiem varēja piekļūt slepenai informācijai par ikdienas operāciju plāniem. Pēc tam Pentagonam radā aizdomas par informācijas noplūdi, un personu skaits, kam pieejama slepenā informācija, tika samazināts līdz 100 cilvēkiem, kuru vidū šī aģenta vairs nebija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!