Foto: AFP/Scanpix

Ukraina plāno uzsākt sarunas par iestāšanos Ziemeļatlantijas Līguma organizācijā (NATO), solot līdz 2020. gadam īstenot reformas, kas nepieciešamas alianses izvirzīto kritēriju sasniegšanai, pirmdien paziņojis prezidents Petro Porošenko.

Par plāniem pievienoties ASV vadītajai aliansei Porošenko pavēstīja tikšanās laikā ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, kurš savukārt tribīni izmantoja, lai aicinātu Maskavu atvilkt savus kareivjus no Ukrainas.

"Ukraina ir skaidri definējusi savu politisko nākotni, kura ir nākotne drošības sfērā," stāvot līdzās Stoltenbergam, teica Porošenko. "Šodien mēs esam skaidri paziņojuši, ka uzsāksim diskusijas par rīcības plāna izstrādi, lai pievienotos NATO, un mūsu ierosinājumi tika laipni uzklausīti."

Krievija ir krasi pret NATO paplašināšanos. Aģentūra "Reuters" vēsta, ka drīz pēc Porošenko paziņojuma Krievija norādījusi – Ukrainas dalība NATO neveicinās drošību un stabilitāti Eiropā. Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs arīdzan noraidīja Stoltenberga aicinājumu atvilkt Krievijas karavīrus no Ukrainas, apgalvojot, ka tādi tur nekad nav bijuši dislocēti.

Samitā 2008. gadā NATO līderi bija vienisprātis, ka Ukraina kādu dienu kļūs par alianses biedru. Taču tolaik šī ideja nebija populāra, bet toreizējais prezidents Viktors Janukovičs nemeklēja iespējas pievienoties organizācijai, atgādina "Reuters". Taču kopš Krimas aneksijas 2014. gada martā, un Janukoviča gāšanas no prezidenta amata, atbalsts Ukrainas dalībai NATO atkal pieaudzis.

Šobrīd NATO alkst pievienoties aptuveni 69% Ukrainas iedzīvotāju, liecina jūnijā veikta "Democratic Initiatives Foundation" aptauja. 2012. gadā, kad pie varas bija Janukovičs, dalību NATO atbalstīja vien 28% ukraiņu.

Vairums novērotāju paredz, ka līdz Ukrainas dalībai NATO vēl jāpaiet vairākiem gadiem. Arī pirmdien apspriestajā Porošenko plānā netika minēti konkrēti termiņi Ukrainas iesaistei aliansē. Pats Ukrainas prezidents tostarp norādīja, ka viņa paustās atziņas vēl nenozīmē, ka valsts drīzumā oficiāli pieteiksies dalībai NATO.

Pēc tikšanās ar Stoltenbergu Porošenko birojs laida klajā paziņojumu, kur minēts, ka Ukrainai ir skaidrs veicamo reformu plāns līdz 2020. gadam, kuru izpilde garantēs atbilstību NATO biedra statusa kritērijiem.

NATO skaidrojis, ka reformas saistītas ar aizsardzības, pretkorupcijas, pārvaldības un tiesu varas jomām. Aģentūra "Reuters" norāda, ka liels šķērslis Ukrainas dalībai NATO ir nerimstošās kaujas valsts austrumos, kas rit par spīti noslēgtajam pamieram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!