Foto: AP/Scanpix

Somijas varasiestādes sākušas izmeklēt ievērojamu radioaktīvā cēzija -137 koncentrācijas pieaugumu, kas konstatēts virs valsts galvaspilsētas Helsinkiem, otrdien paziņoja valsts amatpersonas.

Kodoldrošības regulators STUK norādīja, ka, lai arī radioaktivitātes paaugstināšanās nerada briesmas cilvēku veselībai, tomēr ir nolemts noskaidrot notikušā cēloņus.

Radioaktivitātes paaugstināšanās "bija ļoti ārkārtēja, bet no kodoldrošības redzespunkta šāds cēzija līmenis nekādā veidā neietekmē cilvēku veselību", aģentūrai AFP atzina STUK radiācijas uzraudzības nodaļas vadītāja Tarja Ikaheimonena.

Laika posmā no 3. līdz 4.martam Helsinkos tika konstatēts cēzija līmenis, kas tūkstoš reizes pārsniedz ierasto, tomēr bija miljons reizes mazāks par koncentrāciju, no kuras cilvēkiem vajadzētu sevi sargāt.

Somijā joprojām tiek konstatēta radiācija no 1986.gadā Černobiļā notikušās katastrofas, tomēr tik liels radiācijas pieaugums nevar tikt skaidrojams ar to, turklāt Somijā nav ziņu par kādiem citiem incidentiem.

Somijā atrodas divas atomelektrostacijas, kurās kopā ir četri reaktori. Nevienā no tām nav ziņots par kādām anomālijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!