Foto: AFP/Scanpix
Izmeklētāji atvēruši Spānijā avarējušā vilciena "melno kasti" - datu rakstītāju, lai noskaidrotu precīzu vilciena katastrofas iemeslu, un noskaidrojuši, ka negadījuma brīdī tā vadītājs Fransisko Hosē Garsons Amo runājis pa telefonu, vēsta ārvalstu mediji.

Pašlaik gan izmeklētāji, kuri ir tikušies ar Spānijas dzelzceļa kompāniju un ziņojuši tiesā, publiski neatklāj daudzus jaunus faktus par avāriju, kurā gāja bojā 79 cilvēki. Viņi vien precīzi norādījuši, ka vilciens vietā, kur atļauts braukt ar 80 kilometriem stundā, traucies ar ātrumu 192 kilometri stundā.

Savukārt brīdī, kad vilciens sācis gāzties, tā braukšanas ātrums bijis 153 kilometri stundā. Sliežu ceļa līkumā vadītājs strauji bremzējis tikai "dažas sekundes pirms avārijas", vēstīts tiesā.

Izmeklētāji tiesā pavēstījuši, ka vilciena vadītājs negadījuma brīdī bija saņēmis zvanu no dzelzceļa kompānijas amatpersonām, lai saņemtu norādes par tālāko maršrutu.

"Spriežot no sarunas satura un fona trokšņiem secināms, ka vilciena vadītājs apspriedies par karti vai dokumentu," pausts tiesas ziņojumā.

Jau vēstīts, ka otrdien ar piemiņas dievkalpojumu Spānijas pilsētas Santjago de Kompostela katedrālē valsts amatpersonas un iedzīvotāji atvadījās no pagājušajā nedēļā traģiskajā vilciena avārijā bojā gājušajiem.

Simtiem cilvēku pulcējās gan katedrālē gan pie tās, lai pieminētu mirušos. Ceremonijā piedalījās arī Spānijas kroņprincis Felipe un viņa laulātā draudzene, Astūrijas princese Letīsija, kā arī valsts premjerministrs Mariano Rahojs.

Avārija notika trešdienas, 24.jūlija, vakarā, kad Spānijas ziemeļrietumos no sliedēm noskrēja pasažieru vilciens. Katastrofa notika netālu no Santjago de Kompostelas. Vilciens bija ceļā no Madrides uz Galīcijas provinces Ferolu.

Katastrofā tika ievainoti 178 cilvēki un līdz šim miruši 79 vilciena pasažieri.

Apsūdzības slepkavībā aiz neuzmanības izvirzītas 52 gadus vecajam mašīnistam Fransisko Hosē Garsonam Amo. Policija uzskata, ka traģēdija notika tāpēc, ka mašīnists traucies ar lielāku ātrumu nekā ir atļauts. Jau ziņots, ka vilciens avārijas brīdī braucis ar ātrumu 190 kilometriem stundā, lai gan konkrētajā vietā tas ir vien 80 kilometri stundā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!