Foto: F64

Spānijas likumdevēji ir apstiprinājuši bijušā karaļa Huana Karlosa tiesisko imunitāti.

Kad pēc 39 vadīšanas gadiem Huans Karloss atkāpās no troņa, lai viņa vietu varētu ieņemt karalis Felipe VI, viņš tiesisko imunitāti zaudēja. Tas deva iespēju ierosināt vairākas tiesas prāvas, tostarp pamatojoties uz kāda vīrieša prasību par paternitātes noteikšanu. Prasītājs apgalvo, ka esot Huana Karlosa dēls.

Šobrīd pie varas esošās konservatīvās Tautas partijas (PP) politiķi ierosināja papildinājumus likumā par gaidāmo tiesu reformu, kas atjaunotu Huana Karlosa tiesisko imunitāti.

Likumprojektu pieņēma ar 184 balsīm par, 32 balsīm pret, bet 109 deputāti atturējās. Tagad likumprojekts vēl jāapstiprina Senātā.

Jaunpieņemtie noteikumi ļaus tikai Augstākajai tiesai iztiesāt pret Huanu Karlosu ierosinātās prāvas.

Tiesiskā imunitāte tiks piešķirta arī Spānijas jaunajai karalienei, Felipes sievai Letīsijai, kā arī viņu astoņgadīgajai meitai un troņmantniecei Astūrijas princesei Leonorai.

Opozīcijā esošā Sociālistu partija arī atbalsta tiesisko imunitāti bijušajam karalim, bet ceturtdienas balsojumā atturējās, jo likumprojekts, viņuprāt, bijis sasteigts un nepietiekami apspriests. Tikmēr citi deputāti uzskatīja, ka bijušajam karalim esot jāatbild tiesas priekšā tāpat kā jebkuram citam pilsonim.

Huana Karlosa bijusī imunitāte ļāva izvairīties no divām prāvām 2012.gada oktobrī, kad divi cilvēki apgalvoja, ka ir viņa bērni. Viens no prasītājiem, Alberts Sola Himenes, ir iesniedzis apelāciju.

Vai Augstākā tiesa paternitātes lietu izskatīs, pagaidām nav skaidrs. Skaidrības nav arī par jebkuru citu no iespējamajām lietām, kas varētu tikt ierosināta pret bijušo monarhu.

Tajā pašā laikā pret Huana Karlosa jaunāko meitu Kristīni ir izvirzītas apsūdzības krāpšanā. Tas ir iedragājis monarhijas popularitāti. Tiesnesis trešdien apstiprināja šīs apsūdzības, un tas nozīmē, ka viņai, iespējams, būs jāstājas tiesas priekšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!