Foto: Reuters/Scanpix

Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs ceturtdien atzinis, ka viņš pieļāvis kļūdu, uzticoties korupcijas skandālā iesaistītajām Tautas partijas (PP) amatpersonām, taču noliedza jebkādu savu vainu un paziņoja, ka no amata atkāpties negrasās.

"Es pieļāvu kļūdu, saglabājot uzticību kādam, kurš, kā tagad zinām, to nav pelnījis," uzrunājot parlamenta deputātus, sacīja Rahojs.

Tomēr premjers tūlīt piebilda, ka "nekas, kas saistīts ar šo lietu, nav mani kavējis, nedz arī kavēs" palikt valdības vadītāja krēslā.

Rahojs norādīja, ka stājies īpašās parlamenta sēdes dalībnieku priekšā, lai "atspēkotu melus, manipulācijas un ļaunprātīgos apmelojumus, kurus uzkurina zināmi politiskie līderi", apgalvojot, ka viņš no savas partijas esot saņēmis nelikumīgus maksājumus.

Viņš gan atzina, ka PP esot maksājusi savām amatpersonām papildu atlīdzību pie algas par "padarīto darbu". Vienlaikus Rahojs uzsvēra, ka viņš par visiem saviem ienākumiem esot nomaksājis nodokļus un nokārtojis sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Korupcijas skandāls uzliesmoja janvārī, kad laikraksts "El Pais" publicēja grāmatvedības dokumentu kopijas, kas it kā liecināja, ka PP augstākās amatpersonas, tostarp Rahojs, kas partiju vada kopš 2004.gada, saņēmušas nelikumīgus maksājumus.

Saistībā ar kādu citu korupcijas lietu pagājušajā mēnesī tika apcietināts bijušais PP kasieris Luijs Barsenass, kurš apsūdzēts par slepenu kontu uzturēšanu Šveices bankās.

14.jūlijā labēji orientētais laikraksts "El Mundo" publicēja draudzīgas īsziņas, kuras Rahojs it kā esot sūtījis Brasenasam laikā no 2011.gada maija līdz 2013.gada martam.

Opozīcijā esošie sociālisti uz to reaģēja, pieprasot premjera demisiju.

Tam sekoja Brasenasa paziņojums tiesā, ka viņš esot nodevis skaidru naudu gan Rahojam, gan partijas vadītāja vietniecei Marijai Doloresai de Kospedalai.

Saskaņā ar "El Mundo" aplēsēm Rahojs no Brasenasa divu desmitgažu laikā saņēmis 343 700 eiro.

Kospadala uzaicināta 14.augustā sniegt liecību tiesnesim, kas vada šīs lietas izmeklēšanu. Viņa gan paziņojusi, ka Brasenasa apgalvojumi esot meli.

Kā liecina aptauja, kuras rezultāti 21.jūlijā publicēti "El Mundo" slejās, 90% spāņu uzskata, ka Rahojam jāsniedz paskaidrojumi parlamentam. Divas trešdaļa no aptaujātajiem uzskata, ka premjers maksājumus ir saņēmis, un tikai piektdaļa vēlētāju ir pārliecināta, ka tas nav tiesa.

Neskatoties uz premjera paskaidrojumiem, sociālisti ceturtdien atkārtoja savu prasību, lai Rahojs atkāpjas.

"Rahoja kungs, jūs nesakāt taisnību spāņu tautai. Jūs nesakāt taisnību, kad apgalvojat, ka tas viss nav tiesa," norādīja sociālistu līderis Alfredo Peress Rubalkaba. "Jūs nodarāt Spānijai kaitējumu. Tāpēc es lūdzu jūs iet. Es aicinu uz solidaritātes aktu ar valsti, kas nedrīkst ciest no tā, ka tās vadībā ir tāds premjerministrs kā jūs."

Tomēr vairākums politikas analītiķu nedomā, ka Rahojs atkāpsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!