Nesen veiktie pētījumi apstiprinājuši sen izplatīto uzskatu, ka vīrieša fiziskajai formai ir visciešākais sakars ar viņa seksuālajām spējām. Turklāt zinātnieki atklājuši, ka seksuālo spēju vājināšanās, par kuras iemeslu uzskatīja vecumu, patiesībā rodas no sēdoša dzīvesveida.
"Es vienmēr esmu bijis pārsteigts par to, ka šeit ierodas vīrieši, kuru fiziskā forma ir tik slikta, ka viņi nespēj uzkāpt pa kāpnēm, bet viņi brīnās par savu impotenci," saka Nacionālā Diabēta, gremošanas un nieru slimību institūta (NIDDK) uroloģijas programmu direktors Lirojs Naibergs. "Laba fiziskā forma ir svarīga, lai pareizi funkcionētu visi ķermeņa orgāni - īpaši tie, kas prasa labu asinsapgādi."

"Erektilā disfunkcija jeb impotence nav nenovēršama" parādība vecumā, apgalvo Naibergs, kurš mudina savus pacientus nodarboties ar fiziskiem vingrinājumiem, lai uzlabotu dzimumdzīves kvalitāti.

"Vienīgā rīcība, kas var mazināt erektilās disfunkcijas problēmu, ir regulāra fiziskā aktivitāte," saka epidemiologs Džons Makinlejs, kurš pētījis arī vīriešu novecošanas procesus.

Makinlejs atzīst, ka erektilā difunkcija (ED) vīriešiem sastopama biežāk, nekā speciālisti uzskatīja līdz šim. Pētījumā atklājās, ka 10 procentiem vīriešu vecumā no 40 līdz 70 gadiem ir pilnīga ED, bet aptuveni pusei ED izpaužas vieglā formā. "Mēs arī noskaidrojām, ka pastāv tieša sakarība starp ED un sirds koronāro asinsvadu slimību, kas pastāv neatkarīgi no citiem riska faktoriem, piemēram, augsta holesterīna līmeņa asinīs, augsta asinsspiediena, smēķēšanas un diabēta."

Masačūsetsā veiktais vīriešu novecošanas procesu pētījums liecina par sakarību starp ED un fizisko aktivitāti. Vīrieši, kuriem ir pārsvarā sēdošs dzīvesveids, ir vairāk pakļauti impotences riskam nekā tie, kuri ir fiziski aktīvi. Pētījuma dati liecina, ka vīrieši var ievērojami samazināt ED risku, piemēram, katru dienu ātrā tempā nosoļojot trīs kilometru garu distanci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!