Foto: AP/Scanpix
Spēcīgais tornado, kas pirmdien plosījās ASV Oklahomasitijas piepilsētās, prasījis vismaz 24 cilvēku dzīvības, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Varas iestādes sākotnēji informēja par 51 bojāgājušo, tad izskanēja ziņas par vēl 40 atrastiem līķiem, kopējam upuru skaitam sasniedzot 91. 20 no upuriem esot bērni. Tomēr vēlāk upuru skaits precizēts - bojā gājuši 24 cilvēki, bet kļūda radusies daļu upuru pieskaitot vairākas reizes, vēsta BBC.

Vismaz 120 cilvēki ir nogādāti slimnīcās. Glābēji joprojām turpina meklēt cietušos un bojāgājušos, tāpēc varasiestādes brīdina, ka bojāgājušo un cietušo skaits var pieaugt.

Spēcīgā vētra nopostījusi vismaz divas skolas un vairākus bērnus uzskata par bezvēsts pazudušiem. "Skola tika nolīdzināta. Sienas tika sagāztas," par "Plaza Towers" pamatskolas likteni raidsabiedrībai BBC stāsta Oklahomas pašvaldības pārstāvis Tods Lambs.

Viesulis spēcīgi skāris Oklahomasitijas piepilsētu Mūru, kurā dzīvo aptuveni 55 000 cilvēku. Tornado te plosījies 45 minūtes. Spēcīgais virpuļviesulis bijis apmēram 3,2 kilometrus plats, tā laikā vējš sasniedzis ātrumu pat 321 kilometrs stundā.

"Tas noteikti ir spēcīgākais tornado, ar ko esmu sastapies 20 gadu laikā meteoroloģijas dienestā," BBC atklāja Nacionālā Meteoroloģijas dienesta darbinieks Riks Smits.

Mūras pilsētiņu 1999. gada skāra spēcīgs tornado, kura laikā tika fiksēts lielākais vēja ātrums uz Zemes, norāda BBC. Tomēr pirmdienas stihijas postījumi pārsniedz 1999. gada virpuļviesuļa radīto postu, uzskata Oklahomas ceļu patruļas darbiniece Betsija Randolfa.

Varasiestādes notikušo dabas stihiju jau ir nodēvējuši par ļoti traģisku, līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm izteicis arī ASV prezidents Baraks Obama. Oklahoma ir pasludināta par katastrofas zonu.

Jau vēstīts, ka spēcīgā viesuļvētra ASV plosījusies jau svētdien. Lielākie postījumi bija nodarīti Šonī pilsētiņā 55 kilometrus no Oklahomasitijas. Vietējie mediji vēsta, ka te līdz ar zemi nolīdzināts pārvietojamo māju parks.

Virpuļviesuļi novēroti arī citos štatos, piemēram, Aiovā, Minesotā, Kanzasā un Ilinoisā. Stihijas skartajās teritorijā bez elektrības palikuši tūkstošiem iedzīvotāju, bet 16 Oklahomas štata pavalstīs izsludināts ārkārtas stāvoklis.

"Jūs varas iet bojā, ja neatradīsieties pazemē vai drošā patvērumā. Tiks pilnībā iznīcināti rajoni, uzņēmumi un transportlīdzekļi. Lidojošas atlūzas būs nāvējošas cilvēkiem un dzīvniekiem," iedzīvotājus brīdināja meteorologi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!