Foto: AP/Scanpix

Brazīlijas prezidente Dilma Rusefa otrdien atlikusi ilgi plānoto vizīti ASV, šādi reaģējot uz aizdomām, ka Savienotās Valstis spiegojušas Brazīlijā.

Bija plānots, ka Rusefa dosies uz Vašingtonu 23.oktobrī, lai tiktos ar ASV prezidentu Baraku Obamu. Abu valstu līderu tikšanā apliecinātu attiecību uzlabošanos, kā arī liecinātu par Brazīlijas augošo ietekmi reģionā.

Ilgi plānoto vizīti izjaukusi bijušā ASV izlūkdienestu darbinieka Edvarda Snoudena atklātībā nodotā informācija, ka Savienoto Valstu Nacionālā drošības pārvalde (NSA) izspiegojusi Rusefu un Brazīlijas valsts naftas kompāniju "Petrobras".

"Nelegālā pilsoņu, kompāniju un Brazīlijas valdības locekļu komunikāciju un datu pārtveršana (..) pārkāpj nacionālo suverenitāti un ir nesavienojama ar draudzīgu valstu demokrātisku līdzāspastāvēšanu," paziņoja Rusefa.

Baltā nama preses sekretārs Džejs Kārnijs skaidroja, ka abu valstu prezidenti lēmumu par Rusefas vizītes atlikšanu pieņēmuši kopā, un Obama tam piekrīt, jo ASV un Brazīlijas attiecības ir ļoti svarīgas un tām ir daudz aspektu.

"Tās nedrīkst aizēnot divpusējs jautājums, vienalga, cik svarīgs (..) tas jautājums nebūtu," piebilda Kārnijs.

Viņš uzsvēra, ka vēlāk varētu tikt plānota jauna Rusefas vizīte ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!