Vismaz astoņi cilvēki nogalināti un vairāk nekā 50 ievainoti otrdien bumbas sprādziena apakšzemes gājēju pārejas tunelī Maskavas centrā. Dažas minūtes pēc sprādziena netālu no eksplozijas vietas padarīta nekaitīga vēl viena bumba, ziņoja aģentūra "Interfax".
Kā paziņoja Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija, eksplozija tunelī Puškina laukumā notika ap pulksten 18 (16 pēc Latvijas laika) tikai dažus kvartālus no Kremļa un Sarkanā laukuma. Tunelis savieno trīs metrostacijas, tajā ir daudz veikalu un kiosku.

Mediķi sniedza palīdzību ievainotajiem notikuma vietā. No tuneļa nāca biezi dūmi, no tā panikā skrēja ārā cilvēki ar apdegumiem, ar apdegušām un asiņainām drēbēm.

Sprādzienu izraisījusi bumba, kuras jauda bija vismaz 500 grami trinitrotoluola, informēja Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija.

Amatpersonas noliedza aģentūras "Interfax" izplatīto ziņu, ka dažas minūtes pēc sprādziena netālu no eksplozijas vietas padarīta nekaitīga vēl viena bumba.

Sprādziena vietā ieradās Krievijas ārkārtas situāciju ministrs Sergejs Šoigu un Maskavas mērs Jurijs Lužkovs, bet vēlāk vakarā - iekšlietu ministrs Vladimirs Rušailo, ģenerālprokurora vietas izpildītājs Jurijs Birjukovs un Drošības padomes sekretārs Sergejs Ivanovs, informēja "Interfax".

Otrdienas vakarā Krievijas prezidents Vladimirs Putins rīkoja sanāksmi, kurā notikušo apsprieda ar iekšlietu ministru Vladimiru Rušailo, aizsardzības ministru Igoru Sergejevu, Krievijas Federālā drošības dienesta direktora pirmo vietnieku Vladimiru Proņičevu un ārkārtas situāciju ministru Sergeju Šoigu, ziņoja aģentūra "Interfax".

Pēc sanāksmes tika paziņots, ka Putins uzņēmies personīgu kontroli pār izmeklēšanu.

Maskavas milicijā ieviests paaugstinātas gatavības stāvoklis. Tiek veiktas pārbaudes arī citos pazemes gājēju tuneļos.

Aģentūra "Interfax", atsaucoties uz avotiem tiesībaizsardzības struktūrās, ziņo, ka tiek sastādīts iespējamo aizdomās turēto fotoroboti. Liecinieki ziņojuši par diviem vīriešiem, kuri varētu būt saistīti ar sprādzienu, jo viņi atstājuši diplomātu vai čemodānu pie kāda veikaliņa pazemes tunelī un pēc tam aizgājuši.

Neviens nav uzņēmies atbildību par terora aktu. Krievijas varas iestādes pieļauj, ka tam varētu būt sakars ar Čečeniju.

Tomēr Čečenijas prezidents Aslans Mashadovs noliedza, ka čečenu kaujinieki varētu būt iesaistīti šajā terora aktā.

"Ne regulārajiem čečenu spēkiem, ne īpašajiem dienestiem, ne kaujinieku komandieriem nav nekāda sakara ar sprādzienu Puškina laukumā," teikts Čečenijas prezidenta preses dienesta paziņojumā, kuru saņēma aģentūra AFP.

Spridzekļu eksperti arī pieļauj iespēju, ka bumbu somā var būt nesis kāds gājējs, un tā spragusi neparedzēti.

Pagājušā gada rudenī notika sprādzieni vairākos Maskavas un citu Krievijas pilsētu dzīvojamos namos, kuros gāja bojā vairāk nekā 300 cilvēku. Arī tad Maskavas amatpersonas notikušajā vainoja čečenus, kuri šādas apsūdzības noliedza. Dažas nedēļas vēlāk sākās Krievijas spēku iebrukums Čečenijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!