Amerikāņu gaisa kuģotājs Stīvs Fosets, kas nolēmis sesto reizi mēģināt vienatnē ar gaisa balonu apceļot pasauli, trešdien beidzot devās ceļā no Northemas Austrālijas rietumkrastā.
Fosets kārtējo reizi cenšas apceļot pasauli gaisa balonā

Startu, kas bija paredzēts vēl pirms rītausmas, nācās vēl mazliet atlikt pārāk stiprā vēja dēļ, taču ap saules lēktu vējš pierima tiktāl, lai milzīgo sudrabaino balonu varētu piepūst, un tas pacēlās debesīs. Startu vēroja aptuveni tūkstotis cilvēku.

"Te ir viegli mākoņi, brīnišķīgs rīts, viss ir gluži fantastiski," pēc starta sacīja Foseta pārstāvis.

Tāpat kā pērn, piektajā mēģinājumā, kad Fosets sasniedza šāda solo lidojuma ilguma rekordu, viņš arī šoreiz dosies uz austrumiem, cerot divās diennaktīs šķērsot Austrāliju un tad virzīties tālāk pāri Klusajam okeānam. Veiksmes gadījumā viņš varētu atkal sasniegt Austrālijas piekrasti aptuveni 16 dienu laikā. Atkarībā no apstākļiem viņam būs jāveic 27 līdz 29 tūkstoši kilometru, lidojot vidēji 10 000 metru augstumā galvenokārt pāri okeānu ūdeņiem.

Pagājušajā gadā lidojums beidzās virs Brazīlijas, kad Fosetu pārsteidza sliktais laiks un sāka izsīkt skābekļa krājumi. Šoreiz viņš ņēmis līdzi divreiz vairāk skābekļa. Balona nelielā kapsula aprīkota ar sarežģītu sakaru un navigācijas aparatūru, ieskaitot satelīttālruņus un globālās pozicionēšanas sistēmas ierīces.

Paredzams, ka lidojuma laikā Fosetam iznāks nosnausties pa četrām stundām diennaktī. Viņš elpos caur skābekļa masku, bet gaisa ceļotāja uzturs atgādinās karavīra ēdienkarti.

Foseta jaunākajā balonā "Spirit of Freedom", tāpat kā iepriekšējā "Solo Spirit", tiek izmantots gan hēlijs, gan karsts gaiss. Hēlijs ļauj 55 metrus augstajam balonam pacelties līdz augstumam, kur iekšējais spiediens balonā izlīdzinās ar ārējo atmosfēras spiedienu, un tad izmantot valdošos vējus. Virziens un augstums tiks kontrolēts, izmantojot karstu gaisu vai izmetot balastu.

58 gadus vecais dēkainis Fosets ir uzkāpis Everestā, pārpeldējis Lamanša jūras šaurumu un šķērsojis Aļasku suņu pajūgā, tomēr nekas cits nav viņu aizrāvis tā kā šis nodoms vienatnē aplidot gaisa balonā apkārt pasaulei, un neviena cita dēka arī nav novedusi viņu tik riskantās situācijās. Viņa ceturtais mēģinājums ar "Solo Spirit" 1998.gadā beidzās ar dramatisku kritienu okeānā negaisa laikā pie Zālamana salām, tomēr pats Fosets tika cauri ar vieglām skrambām.

"Viss kas var atgadīties. Mēs te tagad stāvam un domājam, ka esam pilnīgi sagatavojušies un apgādājušies ar visu iespējamo, bet var rasties visādas problēmas ar maršrutu, laika apstākļiem, ekipējumu un... Nu, būs vien jātiek ar visu galā," Fosets sacīja pirms došanās ceļā.

Lidojumam sekos kontrolcentrs Sentluisā, Misūri štatā, bet interesenti jaunākās ziņas par lidojuma gaitu var atrast interneta lapā www.spiritoffreedom.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!