Foto: AFP/Scanpix

Taivāna pirmdien atteicās komentēt jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa izteikumus, kuros viņš apšaubījis nepieciešamību ievērot "vienas Ķīnas politiku".

"Mums nav komentāru šajā jautājumā," sacīja Taivānas prezidentes Cai Inveņas preses sekretārs Alekss Huans.

Arī Taivānas Ārlietu ministrija atteicās paust viedokli par Trampa izteikumiem.

Kā ziņots, Tramps intervijā telekanālam "Fox News" ir paziņojis, ka Vašingtonai nav obligāti jāievēro vairākus gadu desmitus īstenoto "vienas Ķīnas" politiku.

"Es pilnībā saprotu "vienas Ķīnas" politiku, bet es nezinu, kāpēc mums ir jāierobežo sevi ar "vienas Ķīnas" politiku, ja vien mēs nepanākam vienošanos ar Ķīnu par citām lietām, tostarp tirdzniecību," norādīja Tramps.

Laužot ASV diplomātisko tradīciju, Tramps ir pieņēmis apsveikuma zvanu no Taivānas prezidentes Cai Inveņas, par to izpelnoties Pekinas protestu, jo Ķīna uzskata Taivānu par par savas teritorijas neatņemamu sastāvdaļu.

Vašingtona pārtrauca diplomātiskās attiecības ar Ķīnas Republiku Taivānā 1979.gadā, kad tā oficiāli atzina Ķīnas Tautas Republiku. ASV atzīst "vienas Ķīnas" valdību Pekinā, tomēr uztur draudzīgas neoficiālas attiecības ar Taivānu.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā Taivānas salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika. Ķīna uzskata Taivānu par savas teritorijas daļu un solījusi to atgūt, nepieciešamības gadījumā lietojot spēku.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!