24. novembrī Turcijas iznīcinātājs F-16 Sīrijas pierobežā notrieca Krievijas militāro lidmašīnu Su-24, kura, piedaloties operācijā Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēku atbalstam, esot pārkāpusi Turcijas gaisa robežu.

Su-24 ir Padomju Savienībā izstrādāts taktiskais bumbvedējs, kas bruņojumā nonāca 20. gadsimta septiņdesmitajos gados un NATO tiek apzīmēts ar vārdu "Fencer".

Foto: Reuters/Scanpix

1983. gadā Su-24 padomju gaisa spēkos nomainīja modernizētā versija Su-24M. Daļa Krievijas Su-24M vēlāk modernizēta par M2 versiju ar jaunām navigācijas un ieroču sistēmām.

Frontes bumbvedējs

Pilnajā nosaukumā "Sukhoi Su-24M" ir virsskaņas reaktīvais bumbvedējs, kas piemērots darbībai visos laikapstākļos, gan gaismā, gan tumsā.

Frontes bumbvedēja uzdevums ir iznīcināt sauszemes un gaisa mērķus ienaidnieka teritorijā.

Su-24 lidaparāti ir piedalījušies militārajos konfliktos PSRS-afgāņu karā, Libānas pilsoņu karā, Persija līča karā Irākā, Otrajā Čečenijas karā, 2008. gada Krievijas karā ar Gruziju, 2011. gada Lībijas pilsoņu karā, bet tagad Krievijas militārajā operācijā Sīrijā.

Foto: Reuters/Scanpix

Pavisam saražotas aptuveni 1400 Su-24 lidmašīnas. Neskaitot dienestu Krievijas Gaisa spēkos, tās eksportētas uz Azerbaidžānu, Alžīriju, Baltkrieviju, Kazahstānu, Lībiju, Sīriju un Ukrainu, liecina "Airforce-technology.com" dati.

Munīcija zemes un gaisa mērķiem

Su-24M ir bruņots ar 23 milimetru lielgabalu un var operēt ar vadāmām gaiss-gaiss un gaiss-zeme raķetēm, elektroniski un ar lāzeri vadāmām aviobumbām, aviobumbām, kasešbumbām, aizdedzinošajām bumbām, nevadāmām raķetēm, mazgabarīta konteineriem, kas paredzēti mīnu izkaisīšanai. Tāpat uz lidaparāta var uzstādīt ārējās ieroču konsoles papildu ugunsjaudai.

Divu cilvēku komanda

Su-24 apkalpē ir divi cilvēki - pilots un ieroču operators. Lidmašīna, kuru darbina divi reaktīvie dzinēji, var traukties ar ātrumu līdz 1500 kilometriem stundā.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kaujas darbības rādiuss ir līdz 615 kilometriem tāls, bet viena nepārtraukta lidojuma attālums līdz 3000 kilometriem. Su-24M var darboties līdz 11 kilometriem lielā augstumā.

Vēstīts, ka Turcijas iznīcinātāji Sīrijas pierobežā otrdien notriekuši Krievijas kaujas lidmašīnu Su-24, kas ielidojusi Turcijas teritorijā. Turki krievu lidmašīnas pilotus pirms tam 10 reizes brīdinājuši.

Savukārt Krievija uzstāj, ka tās lidmašīna, kas piedalījās kaujas operācijā pret Sīrijas nemierniekiem, visu laiku atradusies tikai Sīrijas teritorijā.

Krievija kopš 30. septembra veic gaisa uzlidojumus pret Sīrijas nemierniekiem, palīdzot prezidenta Bašara al Asada spēkiem. Savukārt Turcija atbalsta bruņotos nemierniekus, kuri vēlas prezidenta Asada gāšanu.

Sīrijas Latākijas provinces ziemeļu daļā, kur notika otrdienas incidents, darbojas nemiernieku grupas, kas nav saistītas ar teroristu grupējumu "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!