Foto: AFP/Scanpix/LETA

Grupējuma "Taliban" kaujinieki, kuru sakaušanai ASV vadītie starptautiskie spēki ir tērējuši miljardus dolāru, atkal atklāti darbojas aptuveni 70% Afganistānas teritorijas, par sava pētījuma rezultātiem ziņo raidsabiedrība BBC.

Mēnešiem ilgušajā pētījumā noskaidrots, ka teritorijas, kuras kontrolē vai apdraud "Taliban", ir izpletušās kopš 2014. gada, kad ārvalstu kaujas vienības pameta valsti.

2017. gadā notikušā pētījuma ietvaros, lai novērtētu drošības situāciju, raidsabiedrības reportieri runāja ar vietējiem iedzīvotājiem un avotiem katrā no 399 valsts rajoniem.

Rezultāti atklāja, ka aptuveni 15 miljoni cilvēku, jeb puse valsts iedzīvotāju, dzīvo teritorijās ko vai nu kontrolē "Taliban", vai grupējuma klātbūtne ir atklāti redzama un regulāri notiek uzbrukumi.

Saskaņā ar BBC pētījuma rezultātiem "Taliban" pašlaik pilnībā kontrolē 14 rajonus, kas ir 4% no valsts teritorijas, bet 263 rajonos (66% valsts) ir vērojama atklāta kaujinieku klātbūtne. Tas parāda, ka grupējuma ietekme ir daudz lielāka, nekā iepriekš uzskatīts.

Afganistānas valdība gan oponē pētījuma nozīmīgumam un apgalvo, ka kontrolē lielāko daļu valsts teritorijas.

Taču pēdējā laikā teroristu uzbrukumos, par kuru atbildību uzņēmies gan "Taliban", gan "Daesh", Kabulā un citur valstī ir gājuši bojā desmitiem cilvēku.

Tikai 122 rajonos jeb 30% valsts pētījuma periodā netika konstatēta "Taliban" klātbūtne. Lai gan šos rajonus klasificē kā valdības kontrolētus, tas nenozīmē, ka tur nenotiek uzbrukumi, atzīmē BBC.

Tā, piemēram, uzbrukumus piedzīvo galvaspilsēta Kabula un citas valdības kontrolē esošas pilsētas. Teroraktus sarīko vai nu teritorijās iefiltrējušies kaujinieki, vai viņu pagrīdes šūniņas.

Rajonos, kur konstatēta atklāta "Taliban" klātbūtne, kaujinieki iekasē nodokļus no zemniekiem, uzņēmējiem un caurbraucošiem preču konvojiem, konstatēja BBC. Tikmēr sabiedriskos pakalpojumus kā skolas un slimnīcas šajos rajonos joprojām finansē valdība. "Taliban" pat iekasējot naudu par centralizēti piegādāto elektrību.

Kas ir "Taliban"

Kas ir "Taliban"
- Radikālo islāmistu grupējums, kas varu Afganistānā ieguva pilsoņu karā 1996. gadā. Kontroli pār valsti zaudēja pēc ASV vadītā iebrukuma 2001. gadā.


- Esot pie varas, ieviesa stingru šariata likumu pārvaldi, tostarp publiskos nāvessodus, ķermeņa daļu amputācijas un aizliegumu sievietēm piedalīties publiskajā dzīvē.


- Vīriešiem bija jāaudzē bārdas, bet sievietēm jānēsā seju un ķermeni nosedzošās burkas. Televīzija, kino un mūzika bija aizliegta.


- Deva patvērumu teroristu tīkla "Al Qaeda" līderiem.


- Līdz pat šai dienai turpina asiņainu pretestību un rīko teroraktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!