Foto: AP/Scanpix

Afganistānas grupējums "Taliban" iecēlis jaunu līderi mullas Mohamada Omara vietā, par kura nāvi trešdien paziņoja Afganistānas valdības pārstāvji, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Taliban" ceturtdien apstiprinājuši, ka mulla Omars ir miris pēc slimošanas.

Grupējuma ilggadējā līdera vietā stāsies viens no viņa vietniekiem mulla Ahtars Mansurs, paziņojuši "Taliban" vadībai tuvi avoti.

Mullas Mansura iecelšana par "Taliban" līderi nav bijusi  vienprātīga un sekojusi vairākas dienas ilgām diskusijām. Daudzi augsta ranga komandieri bijuši pret šādu izvēli.

Uz nevienprātību par tālāko rīcību "Taliban" vadībās aprindās norāda arī pēkšņais paziņojums par distancēšanos no miera sarunām ar Afganistānas valdību.

Pakistāna, kurā bija jānotiek gaidāmajām sarunām, paziņoja, ka tās ir atliktas pēc "Taliban" pieprasījuma. Zināms, ka mulla Mansurs atbalsta sarunu sākšanu. Viņam tiks piešķirts tituls "augstākais līderis", bet ne "ticīgo līderis", kāds bija mullam Omaram.

Pēc jau iepriekš izskanējušām baumām, ka "Taliban" līderis ir miris, Afganistānas valdības pārstāvji trešdien paziņoja, ka mulla Omars pirms diviem gadiem ir miris slimnīcā Pakistānā.

Tikmēr Pakistāna, kas vienmēr ir noliegusi mullas Omara atrašanos valstī, šo paziņojumu pagaidām nav apstiprinājusi.

Mullas Omara atrašanās vieta nav zināma kopš 2001. gada ASV vadītā iebrukuma Afganistānā, kad tika gāzts "Taliban" režīms.

Par viņa galvu ASV izsludinājušas 10 miljonu dolāru lielu atlīdzību. Tikmēr "Taliban" gadu gaitā vairākas reizes publiskojis paziņojumus, kurus it kā izplatījis Omars.

Pēdējais no tiem tika izplatīts jūlija vidū. Tajā pausts atbalsts miera sarunām starp "Taliban" un Afganistānas valdību. Tomēr ziņojums bija teksta, nevis video vai audio formātā, kas veicināja baumas, ka līderis ir vai nu miris, vai rīcībnespējīgs.

Grupējuma vadības nespēja pierādīt, ka mulla Omars ir dzīvs, ir galvenais faktors, kas pamudinājis vairākus augsta ranga "Taliban" komandierus pamest grupējumu un pievienoties "Islāma valstij", skaidro BBC korespondents Kabulā.

Mullas Omara vadītie "Taliban" kaujinieki pēc PSRS karaspēka izvešanas no valsts sekojošajā pilsoņu karā pieveica konkurējošos kaujinieku grupējumus.

Viņa sadarbība ar teroristu tīkla "Al Qaeda" līderi Osamu bin Ladenu noveda pie ASV vadītās invāzijas Afganistānā pēc 2001. gada 11. septembra teroraktiem Ņujorkā un Vašingtonā.

Mulla Omars:

  • Dzimis 1960. gadā ciemā Kandahāras provincē.
  • Astoņdesmitajos gados karojis pret padomju okupāciju, guvis šrapneļa ievainojumu labajā acī.
  • Nodibinājis ciešas saites ar "Al Qaeda" līderi Osamu bin Ladenu.
  • 1996. gadā kļūst par "Taliban" kustības "augstāko vadītāju".
  • 2001. gadā ASV vadītajā iebrukumā gāzta viņa valdība. Par Omara galvu izsludināta 10 miljonu dolāru atlīdzība.
  • Šogad "Taliban" publicēja Omara biogrāfiju, kurā apgalvots, ka līderim nepieder māja, nav kontu ārvalstu bankās un ka viņam ir "īpaša humora izjūta". 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!