Foto: Reuters/Scanpix

ASV federālais tiesnesis piektdien kā antikonstitucionālu anulējis geju laulību aizliegumu Jūtas štatā, kuru vēlētāji apstiprināja referendumā 2004.gadā.

Tiesnesis Roberts Šelbijs pavēstīja, ka štata likums ir pretrunā ar viena dzimuma pāru tiesībām uz vienlīdzīgu aizsardzību, ko garantē ASV konstitūcijas 14.grozījums.

Geju tiesību grupas atzinīgi novērtējušas spriedumu, kurš pieņemts dienu pēc tam, kad Ņūmeksika kļuva par 17. ASV štatu, kur legalizētas geju laulības.

Tiesnesis 53 lappuses garajā spriedumā norāda, ka štata "pašreizējie likumi liedz tā pilsoņiem gejiem un lesbietēm viņu pamata tiesības precēties un tādējādi bez racionāla iemesla pazemo šo viena dzimuma pāru cieņu. Attiecīgi tiesa šos likumus atzīst par antikonstitucionāliem".

Pēc Šelbija teiktā, štata juristi nav snieguši liecības, ka viena dzimuma pāru laulības ietekmētu pretējā dzimuma pāru laulības un "viņu bailes un spekulācijas nav pietiekamas, lai attaisnotu štata atteikšanos cienīt tā geju un lesbiešu pilsoņu ģimeniskās attiecības".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!