Foto: Reuters/Scanpix

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons savas Eiropas tūres ietvaros maijā ieradīšoties savā pirmajā oficiālajā vizītē Krievijā, taču nepiedalīsies aprīlī gaidāmajā NATO valstu sanāksmē, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

ASV Valsts departaments Tilersona dienaskārtības plānus publiskoja pirmdien vakarā. Informācijā nav paskaidrots, kāpēc viņš nepiedalīsies 5. un 6. aprīlī plānotajā NATO valstu ārlietu ministru sanāksmē.

Tikmēr aģentūra "Reuters", atsaucoties uz esošajām un bijušajām ASV amatpersonām, ziņo, ka Tilersons tikšanos Briselē neapmeklēs, jo piedalīsies 6. un 7. aprīlī plānotajās ASV prezidenta Donalda Trampa un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpina sarunās Floridā.

Savukārt pēc G7 valstu tikšanās Itālijā 26. un 27. maijā Tilersons došoties uz Krieviju. Uz jautājumu par šo vizīti Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova otrdien norādīja, ka nevar ne apstiprināt, ne noliegt šo informāciju.

"Bet mēs pavisam noteikti esam pārsteigti par regulārām sensitīvas informācijas noplūdēm Vašingtonā," viņa papildināja.

Ziņas par Tilersona vizīti uz Maskavu nākušas klajā laikā, kad ASV notiek izmeklēšana par Krievijas iespējamo iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās un sakariem ar Trampa kampaņas cilvēkiem.

Bijušais naftas kompānijas "ExxonMobil" vadītājam Tilersonam Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir piešķīris "draudzības" medaļu. Tilersons arī ir kritizējis pret Krieviju ieviestās sankcijas.

Tikmēr Tramps savas kampaņas laikā un pēc tās ir kritiski izteicies par NATO, saucot to par "novecojušu" organizāciju un solot likt dalībvalstīm vairāk maksāt par ASV aizsardzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!