Foto: AFP/Scanpix

Pēc reiz par Sīrijas opozīcijas galveno cietoksni dēvētās Alepo krišanas valdības un tās sabiedroto rokās, par savu likteni aizvien vairāk baidās galvaspilsētas Damaskas pievārtē ielenktā Gutas rajona iedzīvotāji, vēsta "Vice".

Cīņa par Alepo noslēdzās pagājušajā ceturtdienā, 22. decembrī, ar ielenktās teritorijas kontrolējošo kaujinieku un tiem lojālo civiliedzīvotāju evakuāciju uz citām opozīcijas teritorijām. Kaujinieku kontrolē pilsētas austrumi bija vairākus gadus, un visu šo laiku tos bombardēja Krievijas un Sīrijas aviācija, kā arī apšaudīja smagā artilērija, drupās pārvēršot lielāko daļu ēku.

Tagad līdzīgs liktenis draud piemeklēt par Gutas oāzi dēvētā rajona austrumu daļu uz ziemeļaustrumiem no Damaskas centra. Tieši šeit, sākoties pirmajiem protestiem 2011. gadā, notika lielākās opozīcijas rīkotās protestu kampaņas. Vēlāk, demonstrācijām pāraugot pilsoņkarā, Gutas austrumi kļuva par opozīcijas svarīgāko nocietinājumu galvaspilsētas tuvumā.


2013. gadā valdības spēki pret kaujiniekiem šajā rajonā pat izmantoja zarīna gāzi, nogalinot vairākus simtus cilvēku. "Vice" atzīmē, ka šajā brīdī par spīti iepriekšējiem brīdinājumiem Bašara al Asada režīmam atturēties no ķīmisko ieroču izmantošanas, ASV prezidents Baraks Obama vēl gadu atturējās no iesaistīšanās konfliktā.

Gutas austrumu daļā dzīvo aptuveni 450 000 cilvēku, kuru vairums ir pret šiītu alavītu sektas režīmu esošie sunnīti. Līdzīgi kā Alepo austrumdaļa, arī Guta pēdējos gadus piedzīvojusi bombardēšanu gandrīz ik dienu, kuru nu jau vairāk nekā gadu īsteno arī Krievijas Gaisa spēki.

Foto: AFP/Scanpix

Mediji atzīmē, ka pēdējā laikā sauszemes cīņas šajā reģionā bija relatīvi pasīvas, taču kopš pagājušās nedēļas bombardēšana ar šķembu bumbām, īpaši mērķējot pa mediķu automašīnām, ir atjaunojusies ar jaunu sparu, kā arī pieaugusi sauszemes operāciju intensitāte. Tuvo Austrumu institūta pētnieks Čārlzs Listers norāda, ka pēc Alepo pārņemšanas, visticamāk, Sīrijas armija koncentrēsies uz galvaspilsētas apkārtnes atgūšanu, īpaši Gutu.

Līdz šim pasīvais aplenkums ļāva reģionā dzīvojošajiem salīdzinoši viegli iegādāties dažādas preces, jo dažādi manīgi darboņi brīvi tās ieveduši no valdības kontrolētajām teritorijām. Šos piegādes ceļus uzturējuši ar valdību saistīti uzņēmēji, taču piegādes var mainīties vai tikt nogrieztas jebkurā brīdī.

Alepo ieņemšanai režīms jau pielietoja taktiku, kuru nosodījušas cilvēktiesību organizācijas – infrastruktūras un dzīvojamo rajonu bombardēšanu, palīdzības un preču piegādes liegšanu, slimnīcu un palīdzības dienestu transporta un ēku iznīcināšanu. Lai gan šī taktika regulāri pārkāpa starptautiskos likumus, tā režīmam palīdzēja sasniegt rezultātu.

Foto: AP/Scanpix

Rajonā dzīvojošie patlaban ļoti baidās no piespiedu evakuācijas, kāda tika īstenota Alepo. Tāpat bailes iedzenot iespēja palikt savās mājās – režīma jau pārņemtajos iepriekš ielenktajos apgabalos, civiliedzīvotāji bieži apcietināti dienas un nedēļas pēc tam, kad valdība atguvusi kontroli reģionā.

Sīrijas politikas eksperts Sems Helers medijam norāda, ka Guta ir režīma prioritāte un traucējošākais opozīcijas elements galvaspilsētas tiešā tuvumā. Tajā ir spēcīgi bruņoti kaujinieki, taču tajā brīdī, kad aplenkums tiks pilnībā noslēgts, laiks spēlēs par labu režīmam un tā sabiedrotajiem, viņš norāda.

Gutā patlaban dominē Saūda Arābjas finansētā grupējumu koalīcija "Jaish al-Islam" jeb "Islāma armija", kura pati apsūdzēta dažādos cilvēktiesību pārkāpumos. To pilnībā veido vietējie sunnītu kaujinieki no Gutas un citiem Damaskas reģioniem, norāda "Vice".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!