Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa ārsts Ronijs Džeksons ceturtdien atsauca savu kandidatūru ASV veterānu lietu ministra amatam pēc apsūdzībām, ka viņš neapdomīgi dalījis medikamentus un darba laikā bijis alkohola reibumā.

Jau ziņots, ka Tramps marta beigās atcēla no amata veterānu lietu ministru Deividu Šulkinu un negaidīti izvirzīja šim amatam Džeksonu. Džeksona kandidatūras atsaukšana ir jauns misēklis Trampa administrācijā. Tā notika dienā, kad Vides aizsardzības aģentūras vadītājs Skots Prūits Kongresā tika iztaujāts par ētikas skandāliem.

"Es ar nožēlu atsaucu manu nomināciju veterānu lietu ministra amatam," paziņoja Džeksons. Džeksons uzstāja, ka viņam izteiktās apsūdzības ir nepatiesas, bet viņš atsauc savu kandidatūru, jo šīs apsūdzības radījušas "apmulsumu" Trampa administrācijai. "Diemžēl .. šīs nepatiesās apsūdzības ir kļuvušas par apmulsuma iemeslu šim prezidentam un svarīgajam jautājumam, kas mums jārisina – kā mēs piešķiram vislabāko aprūpi mūsu valsts varoņiem," teica Džeksons.

Dienu pirms tam Džeksons bija pateicis reportieriem, ka viņa pārsteidzošā nominācija "virzās uz priekšu, kā plānots". Tramps ceturtdien aizstāvēja Džeksonu, sakot, ka viņš būtu paveicis "lielisku darbu". "Viņš ir dižs cilvēks, un pret viņu izturējās ļoti netaisni," teica Tramps. Arī prezidenta meita Ivanka Trampa aizstāvēja Džeksonu un norādīja, ka viņš paliks pašreizējā Baltā nama ārsta amatā.

Lai gan karaflotes admirālis Džeksons ir bijis Baltā nama ārsts arī Baraka Obamas un Džordža Buša jaunākā prezidentūru laikā un viņu augsti vērtēja daudzi tagadējie un bijušie Baltā nama darbinieki, viņu daudzi uzskatīja par nepiemērotu veterānu lietu ministra amatam.

Pēdējā mēneša laikā ir nākuši klajā apgalvojumi, ka viņš dalījis medikamentus personālam kā "konfekšu vīriņš", radījis nelabvēlīgu darba vidi un alkohola reibumā izraisījis avāriju ar valdības automašīnu. "Vismaz vienu reizi Džeksons nebija sasniedzams, kad viņš bija vajadzīgs, jo viņš bija dzērumā atslēdzies savā viesnīcas istabā," teikts dokumentā, kuru publiskoja demokrātu senators Džons Testers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!