Pēc Donalda Trampa ievēlēšanas par ASV prezidentu daudzi pasaules līderi steigušies viņu apsveikt, taču netrūkst arī diplomātu un starptautisko mediju, kuri brīdina par būtiskām pārmaiņām starptautiskajās attiecībās.

"Bloomberg" publikācijā skaidro, ka Trampa ievēlēšana apdraud liberālā institucionālisma izplatīšanos, kas aizsākās 1989. gadā līdz ar Berlīnes mūra krišanu. Medijs skaidro, ka īpaši ievainojamā pozīcijā pašlaik atrodas Meksikas un Ukrainas ekonomika un drošība.

Tikmēr Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena valsts sabiedriskajā televīzijā Trampa uzvaru nodēvējusi par milzu šoku, kā arī minējusi, ka vēlēšanu rezultāti raisa bažas par NATO nākotni.

"Mēs, eiropieši, kā NATO sabiedrotie vienkārši dabiski saprotam, ka Tramps prasīs, ko esam darījuši alianses stiprināšanā, tāpat viņš prasīs, kā redzam alianses nākotni," prognozējusi ministre.

Tikmēr Vācijas tieslietu ministrs Heiko Mass tviterī raksta: "Pasaule pēkšņi neies bojā, bet ir skaidrs, ka tā kļūst krietni trakāka."

Austrijas ekskanclers Vulfgangs Šušels norāda uz neprognozējamību un neziņu, kas iestāsies valstu vidū. "Uz likmes ir pilnīgi viss. Ko tas nozīmē NATO? Ko tirdzniecībai? Ko divpusējām attiecībām? Ko ģeopolitikai?" retoriski vaicā politiķis.

Arī "Bloomberg" aptaujātie eksperti diplomātu satraukumu skaidro ar neziņu.

"Valdības no Berlīnes līdz Pekinai zināja, ko sagaidīt no prezidentes Klintones. Viņas ilgā pieredze senatores un valsts sekretāres posteņos iezīmēja to, ka viņa turpinātu pašreizējā prezidenta Baraka Obamas uzsākto ārpolitikas kursu, iespējams, pat vēl stingrākā veidā nekā to darīja Obama. Trampa gadījumā valdībām jāsaskaras ar neprognozējamību. Viņam nav pieredzes militārajā jomā, bet viņa paziņojumi ārlietās bijuši radikāli, dezinformēti un pretrunīgi," skaidro ietekmīgais ASV medijs.

"Bloomberg" arī iezīmē, ka Trampa vērtību sistēma, kā arī attieksme pret Krieviju pietiekami atšķiras no Kanādas premjera Džastina Trudo un Vācijas kancleres Angelas Merkeles, lai starp šiem līderiem būtu prognozējamas labas attiecības.

Jau vēstīts, ka viens no pirmajiem Trampu ar uzvaru apsveica Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Tikmēr Latvijas amatpersonas norādījušas, ka turpinās konstruktīvas attiecības ar ASV, kā arī to, ka panikai pašlaik nav pamata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!