Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien paziņojis, ka Savienoto Valstu attiecības ar Krieviju, iespējams, nonākušas visu laiku zemākajā punktā.

Līdzīgu viedokli pauda arī ASV valsts sekretārs Reks Tilersons, kurš trešdien tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

"Starp abām mūsu valstīm pastāv zems uzticības līmenis," pēc tikšanās ar Krievijas amatpersonām paziņoja Tilersons, piebilstot, ka starp abām galvenajām pasaules kodollielvalstīm šāda veida attiecības nedrīkstētu pastāvēt.

"Pašreiz mēs galīgi nesaprotamies ar Krieviju," preses konferencē Baltajā namā paziņoja Tramps, arvien vairāk attālinoties no saviem priekšvēlēšanu kampaņas solījumiem uzlabot attiecības ar Maskavu.

"Tas būtu fantastiski, ja mēs saprastos ar Putinu un Krieviju. Tas var notikt un tas var nenotikt. Var būt gluži otrādi," sacīja Tramps.

Jautāts, vai Sīrijas režīms būtu varējis īstenot ķīmisko uzbrukumu bez Krievijas ziņas, Tramps sacīja, kas tas ir iespējams, bet mazticami.

4. aprīlī ķīmiskās gāzes nemiernieku kontrolētajā Hān Šeihūnā laupīja dzīvību vismaz 87 civiliedzīvotājiem, tostarp 31 bērnam. Nemiernieki, ASV un Turcija apgalvo, ka tas bijis Sīrijas valdības kara aviācijas uzbrukums ar ķīmiskajiem ieročiem, tomēr Damaska un Maskava šīs apsūdzības noraida.

ASV, reaģējot uz ķīmisko uzbrukumu, 7. aprīlī veica raķešu triecienu Sīrijas aviobāzei.

Krievija trešdien uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai, kurā Sīrijas valdībai tikai pieprasīts sadarboties Hān Šeihūnas ķīmiskā uzbrukuma izmeklēšanā. Rezolūcijas projektu bija sagatavojušas ASV, Francija un Lielbritānija.

Sīrijas notikumi un ASV izmeklēšana par iespējamo Krievijas jaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās ir radījuši jaunu spriedzi Vašingtonas un Maskavas starpā.

Krievija vēlas, lai ASV atceļ sankcijas, ko tai piemērojusi par Krimas okupāciju un prokrievisko kaujinieku bandu atbalstīšanu Austrumukrainā.

Pirms ķīmiskā uzbrukuma, Tramps, šķiet, gatavojās atkāpties no līdzšinējās ASV nostājas, ka Asads nedrīkst palikt pie varas Sīrijā. Bet trešdien Tilersons paziņoja, ka "Asada ģimenes valdīšanas laiks tuvojas beigām".

Lavrovs savukārt brīdināja starptautisko sabiedrību, ka centieni gāzt Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu var novest pie nevēlamām sekām, kādas nesusi Rietumu iejaukšanās Irākā un Lībijā.

Tajā pašā laikā Lavrovs uzsvēra, ka Maskava neturoties pie Asada, bet gan atbalstot dialogu starp dažādajiem sīriešu novirzieniem, kas lemtu par Sīrijas nākotni un saglabātu to kā vienotu valsti.

Viņš arī uzstāja, ka Maskavas un Vašingtonas domstarpības neesot nepārvaramas, un piebilda, ka pēc trešdienas sarunām abas puses labāk izprotot viena otru.

Lavrovs kārtējo reizi arī noliedza, ka Krievija būtu iejaukusies ASV vēlēšanu procesā.

"Mēs neesam dzirdējuši nevienu faktu, pat ne mājienu par faktiem," kas to apliecinātu, paziņoja Lavrovs.

"Neviens nav mums neko parādījis, neviens neko nav teicis, lai gan mēs atkārtoti lūdzām izklāstīt detaļas, uz kurām balstās šīs nepamatotās apsūdzības," sacīja ministrs.

Viņš arī noraidīja ASV apgalvojumus, ka tās rīcībā ir konkrēti pierādījumi par to, ka rīkojumu par ķīmisko uzbrukumu devis Asads.

Sīrijas ķīmiskais uzbrukums pašreiz izvirzījies par galveno jautājumu ASV un Krievijas domstarpībās, bet tās aptver arī daudzas citas jomas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!