Foto: Reuters/Scanpix

Republikāņu partijas pretendents izvirzīšanai par ASV prezidenta amata kandidātu Donalds Tramps paziņojis, ka, ja viņš būtu bijis prezidents, 2001. gada 11. septembra terorakti ASV nekad nebūtu notikuši, vēsta raidsabiedrība CNN.

Raidījumā "Fox News Sunday" nekustamā īpašuma magnāts skaidroja, ka viņš ir "ļoti, ļoti stingrs" attiecībā pret migrācijas jautājumiem, tāpēc uzbrucējiem nebūtu bijusi iespēja pārņemt ASV pasažieru lidmašīnu vadību.

"Tātad, ir liela iespēja, ka šie cilvēki neatrastos mūsu valstī," teicis Tramps. Tāpat Tramps izmantoja izdevību iedzelt citam iespējama Republikāņu partijas prezidenta amata kandidātam Džebam Bušam.

"Es nevainoju Džordžu Bušu. Bet es nevēlos, lai Džebs Bušs teiktu: "Mans brālis garantēja mums drošību", jo 11. septembris bija viena no sliktākajām dienām šīs valsts vēsturē," CNN citē Trampu.

Vēstīts, ka 2001. gada 11. septembrī četras teroristu pašnāvnieku grupas ar nolaupītām pasažieru lidmašīnām ietriecās Pasaules Tirdzniecības centra 110 stāvu augstajās ēkās - "dvīņu torņos" - Ņujorkā, kuras drīz pēc trieciena sabruka. Vēl viena lidmašīna ietriecās Pentagona celtnē Vašingtonā, bet ceturtais lidaparāts, kurš virzījies uz Balto namu, mērķi nesasniedza un avarēja Pensilvānijā.

Uzbrukumos gāja bojā 2973 cilvēki, vēl vairāki joprojām ir bezvēsts pazuduši. Visvairāk cilvēku - 2602 - gāja bojā sagrūstot Ņujorkasaugstceltnēm, starp bojāgājušajiem ir 343 ugunsdzēsēji un 60 policisti, kuri ieradās notikuma vietā pēc lidmašīnu ietriekšanās torņos. Gandrīz 9000 cilvēku tika ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!