Foto: Reuters/Scanpix

Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps otrdien savas topošās administrācijas valsts sekretāra amatam izraudzījies lielākās ASV naftas un gāzes kompānijas "Exxon Mobil" izpilddirektoru Reksu Tilersonu.

Tramps Tilersonu izraudzījies, ņemot vērā viņa biznesa prasmes, kā arī "plašo pieredzi un dziļo sapratni par ģeopolitiku".

"Rekss zina kā vadīt globālu uzņēmumu, kas ir izšķirīgi, lai veiksmīgi vadītu Valsts departamentu, bet attiecībās ar līderiem visā pasaulē par viņu pārāka nav neviena," teikts Trampa izplatītajā paziņojumā. "Nevaru iedomāties nevienu vairāk sagatavotu un nevienu vairāk apņēmīgu strādāt Valsts departamentā šajā mūsu vēstures kritiskajā brīdī."

Jaunievēlētā prezidenta paziņojumā arī apgalvots, ka Tilersons būs "spēcīgs un skaidru skatu apveltīts Amerikas svarīgāko nacionālo interešu aizstāvis, kas palīdzēs pavērst pretējā virzienā gadiem ilgi dezorientēto ārpolitiku un darbību, kas vājinājusi Amerikas drošību un pozīcijas pasaulē".

Sagaidāms, ka tagad uzmanības lokā nonāks 64 gadus vecā Tilersona biznesa saites, jo "Exxon Mobil" darbojas vairāk nekā 50 valstīs, tostarp arī Krievijā.

2011. gadā "Exxon Mobil" noslēdza līgumu ar Krievijas lielāko naftas kompāniju "Rosņeftj" par kopīgu naftas izpēti un ieguvi. Kopš tā laika kompānijas izveidojušas desmit kopuzņēmumus projektiem Krievijā.

2013. gadā Krievijas prezidents Vladimirs Putins Tilersonam pasniedza Draudzības ordeni.

Taču ASV sankcijas par Krievijas iebrukumu Ukrainā "Exxon Mobil" izmaksāja dārgi, liekot slēgt dažus projektus un nodarot vismaz miljardu dolāru lielus zaudējumus. Tilersons, kurš "Exxon Mobil" vadījis kopš 2006. gada, bijis skaļš sankciju kritiķis.

Taču viņa izraudzīšana valsts sekretāra amatam notikusi tikai dažas dienas pēc tam, kad ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) apsūdzēja Krieviju centienos ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanas Trampam par labu, un tas var sarežģīt Tilersona apstiprināšanu.

Ir pilnīgi droši, ka Tilersonam, kuram nav oficiālas pieredzes ārpolitikas darbā, Senātā nāksies atbildēt uz daudziem asiem jautājumiem.

Ietekmīgākie senatori pirmdien izteica savu atbalstu Kongresa izmeklēšanai, lai pārbaudītu izlūkdienestu apsūdzības Krievijai par iejaukšanos ASV vēlēšanās, un tādējādi Republikāņu partijas vadošie pārstāvji nonākuši konfliktējošas pozīcijās ar jaunievēlēto prezidentu.

Tramps CIP atzinumu par Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanu procesā noraidījis kā "smieklīgu", nostājoties pret arvien pieaugošu skaitu paša partijas senatoru, kā arī pret vadošajiem demokrātu politiķiem, Balto namu un izlūkdienestiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!