Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps kopš stāšanās amatā ir pildījis savus iepriekš paustos solījumus, tostarp saistībā ar Savienoto Valstu izstāšanos no Klusā okeāna reģiona brīvās tirdzniecības līguma, kas pazīstams kā TPP, šādu viedokli pauda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks Māris Andžāns.

Lūgts komentēt ziņas, ka, Trampam kļūstot par ASV 45.prezidentu, no amatiem atbrīvoti visi politiski ieceltie Savienoto Valstu vēstnieki, Andžāns teica, ka tas ir loģisks solis, skaidrojot, ka ASV šajā jautājumā ir citādākas tradīcijas, nekā, piemēram, Latvijā. "ASV tā ir pilnīgi normāla prakse - kad viena partija nāk otras vietā, tiek nomainīti politiski ieceltie vēstnieki," viņš skaidroja.

Runājot par inaugurācijas dienu, Andžāns norādīja, ka Trampa runa izklausījās pēc revolucionāra uzsaukuma, kurā prezidents daudz runājis par to, ka tagad viss sākšoties no gala, tagad viss būšot pilnīgi citādi. "Varēja redzēt, ka bijušais ASV prezidents Baraks Obama ar kundzi ļoti bēdīgi noraudzījās notiekošajā," viņš sacīja.

Kopumā, kā sprieda eksperts, Tramps diezgan konsekventi pieturas pie iepriekš paustajiem solījumiem, tostarp saistībā ar izstāšanos no TPP. "Kas gan bija gaidīts, tomēr arī negaidīts solis. Daudzi cerēja, ka tas tomēr nenotiks. Šobrīd izskatās, ka ASV tirdzniecības politika būs tāda, kādu Tramps ir solījis. Acīmredzot, gals būs arī brīvās tirdzniecības līgumam starp Eiropas Savienību (ES) un ASV (TTIP)," viņš izteicās, piebilstot, ka vismaz šobrīd Tramps turas pie saviem solījumiem.

Runājot par drošības politiku, Andžāns sacīja, pagaidām ir daudz nezināmo, kā arī intriga ir sacelta pietiekami liela. "Jāgaida, ko vēl sacīs Tramps," viņš piebilda.

Kā ziņots, Tramps pirmdien parakstījis paziņojumu par Savienoto Valstu izstāšanos no Klusā okeāna reģiona brīvās tirdzniecības līguma, kas pazīstams kā TPP.

Tomēr lielā mērā šis solis ir tikai formalitāte, jo līgumu vēl nebija ratificējis Senāts, un eksperti norāda, ka ratifikācija vienalga būtu mazticama, ņemot vērā pieaugošās vēlētāju bažas, ka tas var novest pie darbavietu zaudēšanas.

Pats Tramps šo lēmumu jau nosaucis par lielu ieguvumu "amerikāņu strādniekiem".

Tāpat vēstīts, ka tiklīdz Tramps bija kļuvis par ASV 45.prezidentu, no amatiem tika atbrīvoti visi politiski ieceltie Savienoto Valstu vēstnieki, turklāt administrācija nav izvirzījusi konkrētus kandidātus, kas varētu stāties viņu vietā.

Tramps pieprasījis, lai visi vēstnieki, kurus amatos iecēlis iepriekšējais prezidents Baraks Obama, amatus pamet līdz 20.janvāra dienas vidum, turklāt lēmuma izpildīšana nevar tikt atlikta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!