Foto: AFP/Scanpix

Līdzās ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojumiem uzsākt sienas būvēšanu uz robežas ar Meksiku un no federālā budžeta pārtraukt finansēt tās pilsētas, kuras neizraida imigrantus, jaunievēlētais prezidents Iekšlietu ministrijai devis brīvas rokas pastiprināt imigrantu aizturēšanu. Tas savukārt ļaus pelnīt privāto aizturēšanas centru un cietumu apsaimniekotājiem, vēsta "Vice".

Viņa rīkojums ministrijai ļauj "novirzīt visus legāli iespējamos līdzekļus", lai "būvētu, vadītu un kontrolētu nepieciešamās iestādes uz Meksikas robežas vai tās tuvumā pārtverto iebraucēju aizturēšanai".

Faktiski tas nozīmē maksāt privātām cietumu kompānijām kā "CoreCivic" un "GEO Grou", lai tās, ņemot vērā Trampa aktīvo pieeju imigrācijas apkarošanai, atvērtu jaunas aizturēšanas institūcijas.

"Ir sliktāk nekā mēs vispār spējām iedomāties. Tā ir visas Trampa kampaņas laikā izspļautās pretīgās neiecietības politiskā manifestācija," medijam norādījis privāto cietumu opozīcijas kustības "Grassroots Leadership" vadītājs Bobs Libals.

Trampa administrācijas izvirzīto prioritāšu ieviešana aizturēšanas iestādēs ieslodzīs simtiem tūkstošus cilvēku, tostarp patvērumu meklētājus, apsūdzētus, bet netiesātus imigrantus, kā arī citus iebraucējus, kuri slēgtās telpās varēs nonākt pat par braukšanu bez vadītāja apliecības, norāda "Vice". Turklāt šo cilvēku aizturēšana var ievilkties bezgalīgi, bet esošo aizturēšanas centru kapacitāte jau patlaban ir izsmelta.

"Tā ir milzīga mēroga šķērdēšanās par labu privāto cietumu industrijai. Cilvēki, kuri iegūs no šiem rīkojumiem, nav Amerikas nodokļu maksātāji, bet korporācijas, kas iegūst pamatīgu naudu no patvērumu meklētāju un citu imigrantu ieslodzīšanas," atklājis ASV cilvēktiesību organizāciju savienības Nacionālo cietumu projekta pārstāvis Karls Takei.

Vienīgo cerību šādas ieceres pretiniekiem dod tas, ka Tramps pagaidām neparedz papildus līdzekļu piešķiršanu, bet līdzšinējie iekšlietu ministrijas vajadzībām iezīmētie 40,6 miljardi ASV dolāru lielākoties jau ir paredzēti noteiktiem projektiem un esošo izmaksu segšanai. To, cik daudz ASV Kongress vēlas novirzīt privāto cietumu industrijai, varēs uzzināt aprīlī, kad sāksies debates par nākamā gada budžetu.

Potenciālās Trampa plānā paredzētās imigrantu aizturēšanas izmaksas varētu sasniegt 35,7 miljardus ASV dolāru, iekšlietu spēku palielināšana aptuveni 13,4 miljardus, bet juristu darbs vēl aptuveni 11,3 miljardus ASV dolāru, aplēsusi domnīca "Center for American Progress".

Tikmēr privāto cietumu industrijas uzņēmumu akciju vērtība jau pašlaik ir pieaugusi. Tā ievērojami pieauga jau tūlīt pēc Trampa ievēlēšanas, bet vēlreiz "palēcās" pēc imigrācijas ierobežošanas rīkojumu parakstīšanas.

Patlaban likums paredz Imigrācijas un muitas dienestam aizturēšanas iestādēs turēt vismaz 34 000 imigrantu, no kuriem divas trešdaļas izmitināti privātās aizturēšanas vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!