Foto: AFP/Scanpix
Republikāņu prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps un ASV Kongresa apakšpalātas Pārstāvju palātas spīkers republikānis Pols Raiens ir pauduši nepieciešamību apvienoties, lai sakautu demokrātus novembrī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Abu politiķu tikšanās Kongresā notiek brīdī, kad pastāv bažas par to, vai konservatīvie apvienosies ap Trampu, ņemot vērā, ka nekustamo īpašumu magnāts šobrīd ir vienīgais republikāņu prezidenta amata kandidāts.

Kopīgā paziņojumā Raiens un Tramps norādīja, ka abu sarunas ir bijušas "ļoti pozitīvs solis pretī vienotībai".

"Savienotās Valstis nevar atļauties vēl četrus gadus ar [ASV prezidenta Baraka] Obamas Balto namu, ko reprezentē Hilarija Klintone," pauda abi politiķi.

Raiens un citi republikāņu līderi ar Trampu tikās Republikāņu nacionālajā komitejā.

Komitejas priekšsēdētājs Reinss Prībuss uzsvēra, ka tikšanās ar Trampu bijusi "lieliska".

"Tas bija ļoti pozitīvs solis pretī partijas vienotībai," viņš rakstīja mikroblogu vietnē "Twitter".

Pirms tikšanās Raiens uzsvēra, ka nebūtu pareizi izlikties par saliedētu partiju, kamēr nav atrisinātas galvenās problēmas. Pagājušajā nedēļā Raiens paziņoja, ka vēl nav gatavs atbalstīt Trampu kā iespējamo republikāņu kandidātu.

Trampa asie izteikumi un novirzīšanās no partijas tradicionālās līnijas tādos jautājumos kā nodokļi un tirdzniecība ir sašķēluši republikāņu partiju.

Republikāņi arī bažījas, vai Trampa kandidatūra netraucēs viņiem saglabāt kontroli pār Kongresu, ņemot vērā, ka vienlaicīgi ar ASV prezidenta vēlēšanām tiks pārvēlēti arī visi Pārstāvju palātas locekļi un trešā daļa senatoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!