Turcijai ir nepieciešama reliģiska konstitūcija, paziņojis šis valsts parlamenta spīkers Ismails Kahramans.

Šie izteikumi, domājams, pastiprinās bažas par valdošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) varas laikā notiekošo "lienošo" valsts islamizāciju.

"Kādēļ mums kā musulmaņu valstij vajadzētu būt situācijā, kad mēs atkāpjamies no reliģijas?" valsts ziņu aģentūra "Anadolu" citēja Kahramana teikto.

"Mēs esam musulmaņu valsts. Tā rezultātā mums vajag reliģisku konstitūciju," viņš uzsvēris, runājot konferencē Stambulā.

"Jaunajā konstitūcijā sekulārisms nedrīkst būt," piebilda AKP politiķis.

Turcijas vadošās opozīcijas partijas Republikāniskās tautas partijas (CHP) līderis Kemals Kiličdarolu kritizēja spīkera izteikumus.

"Tuvajos Austrumos valdošais haoss ir produkts tādai domāšanai, kas, tāpat kā jūs, padara reliģiju par politikas instrumentu," viņš rakstīja mikroblogu vietnē "Twitter".

"Sekulārisms pastāv, lai ikviens brīvi varētu praktizēt savu reliģiju, Kahramana kungs," piebilda opozīcijas līderis.

Kopš AKP uzvaras novembrī notikušajās parlamenta vēlēšanās valdība paudusi apņēmību nomainīt valsts konstitūciju, kas tika izstrādāta pēc 1980. gadā armijas sarīkotā apvērsuma.

Turcijas politiķi ir vairākkārt diskutējuši par jaunas konstitūcijas pieņemšanu, tomēr līdzšinējās sarunas cietušas neveiksmi, jo opozīcija nevēlas pieļaut plašāku pilnvaru piešķiršanu prezidentam.

Kahramans pirmdien aizstāvēja "prezidentālo sistēmu" Turcijā, noraidot paziņojumus, ka tas vedīs valstī pretī autoritārismam.

"Daži cilvēki teic, ka [prezidenta pilnvaru palielināšana] nozīmē diktatūru," sacīja spīkers. "Kur ir sakne? Vai [ASV prezidents Baraks] Obama ir diktators?"

Kritiķi vainojuši prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana vadīto AKP par Turcijas sekulāro vērtību graušanu kopš šī partija 2002. gadā nāca pie varas.

Pēdējo divu gadu laikā valdība ir atcēlusi aizliegumu meitenēm un sievietēm nēsāt lakatus skolās un civildienestā. Tā arī noteica ierobežojumus alkohola tirdzniecībai un spēra soļus, lai izbeigtu situāciju, kad valsts augstskolās ir jauktās vīriešu un sieviešu kopmītnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!