Foto: AP/Scanpix

Augsta ranga Sīrijas valdošā režīma amatpersona ģenerālis Manafs Tlass, kurš no nemieru skartās valsts aizbēdzis jūlijā, devis mājienu, ka aizbēgt viņam palīdzējuši Francijas speciālo dienestu aģenti, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ģenerālis Tlass to atklājis intervijā Parīzē "BBC Arabic" un Franču BFMTV telekanālam. Kādreiz prezidentam Bašaram al Asadam tuvais Republikāniskās gvardes komandieris pateicās Francijai valdībai par palīdzību, nenosaucot tieši kādā veidā aģenti viņam palīdzējuši. Tlass arī atteicās nosaukt kāds franču dienests viņam palīdzējis, norādot, ka baidās par iesaistīto personu drošību.

Tāpat kā Francija, bēgšanā viņam palīdzējis arī opozīcijas bruņotais grupējums "Brivās Sīrijas armija", norāda Tlass.

Ģenerālis arī brīdinājis, ka Asada režīms varētu izlemt par labu ķīmisko ieroču pielietošanai atsevišķās vietās. "Ja viņi lieto tankus un kaujas lidmašīnas pret civiliedzīvotājiem, kas atturēs viņus lietot ko vairāk?" retoriski jautā bijušais elitārās militārās vienības komandieris.

Augstā ranga bēglis aicina ārvalstis koncentrēties Sīrijas krīzes atrisināšanai, bet ir pret militāru iejaukšanos. Sīrijas tautai ir "jāgūst pašai sava uzvara", uzskata Tlass.

Jau vēstīts, ka jūlija sākumā Francijas ārlietu ministrs paziņoja, ka Sīrijas Republikāniskās gvardes komandieris, tuvs prezidenta Bašara al Asada līdzgaitnieks ģenerālleitnants Manafs Tlass, ir ceļā uz Franciju.

"Augsta ranga Sīrijas režīma amatpersona, Republikāniskās gvardes komandieris ir aizbēdzis un dodas uz Parīzi," Fabiuss paziņojis "Sīrijas draugu" sanāksmē Parīzē.

Tlasa bēgšanu caur Turciju apstiprināja viņa ģimene. Par komandiera bēgšanu paziņoja arī Sīrijas valdību atbalstoša interneta vietne.

Ģenerālleitnants Manafs Tlass ietilpst Sīrijas prezidenta Bašara al Asada tuvāko personu lokā. Viņa tēvs 30 gadus vadīja Sīrijas Aizsardzības ministriju un bija pats tuvākais 2000. gadā mirušā prezidenta Hafeza al Asada, kurš ir Bašara al Asada tēvs, sabiedrotais. Bijušais ministrs tagad dzīvo Francijā.

Manafs Tlass, kurš komandēja elitāro Republikānisko gvardi un mācījās militārajā akadēmijā ar Bašaru al Asadu, kopš 2011. gada maija atradās mājas arestā, jo nepiekrita režīma ieviestajiem drošības pasākumiem, atsaucoties uz avotiem, vēsta BBC. Viņš arī bija pirmā valdības amatpersona, kas tikās ar opozīciju, kad pagājušajā gadā sākās protesti.

Atšķirībā no vairuma Sīrijas valdošās šķiras, kas ir alavīti, Tlass ir sunītu musulmanis. Tlassu ģimene dekādēm ilgi atbalstīja Asadu valdīšanu. Ja ziņas par Tlasa bēgšanu apstirpināsies, tas būs pirmais gadījums, kad muguru režīmam pagriež Asada tuvākā loka pārstāvis. Novērotāji uzskata, ka šis gadījums liks apsvērt savu lojalitāti režīmam arī citiem sunītu virsniekiem.

Sīrijā jau kopš pagājušā gada marta turpinās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas pārvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Atbilstoši Sīrijas cilvēktiesību aktīvistu datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 23 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Starptautiskā sabiedrība jau ilgstoši mēģina ierobežot asinsizliešanu Sīrijā un panākt konflikta mierīgu risinājumu, tomēr tas nav devis panākumus.

Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

ANO drošības padomes mēģinājumus ieviest sankcijas pret Sīriju jau vairākas reizes ir bloķējušas Ķīna un Krievija, kuras asi iestājas pret ārvalstu militāro intervenci valstī un aizstāv Asada režīmu.

Lūgumu ārvalstīm militāri iejaukties konfliktā 3. septembrī izteicis opozīcijas izveidotās organizācijas "Sīrijas Nacionālā padome" līderis Abdelbasets Saida .

ASV un Lielbritānija augusta beigās brīdināja, ka varētu apsvērt iespēju par bruņotu iejaukšanos Sīrijas konfliktā, ja Asada režīms nemieru apspiešanai izmantos valstī esošos ķīmiskos ieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!