Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Ukrainas Bruņotie spēki sāk noslēgt tā saukto Pretterorisma operāciju (ATO), kā oficiāli tiek dēvēts valsts austrumos notiekošais karš pret Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem.

Tā vietā notiks pārkārtojumi un Donbasa operāciju turpmāk sauks par Apvienoto spēku operāciju, atsaucoties uz armijas Ģenerālštābu, vēsta aģentūra UNIAN.

Pārmaiņas saistītas ar 20. februārī Ukrainas prezidenta Petro Porošenko parakstīto likumu par Donbasa deokupāciju, kurā Krievija atzīta par agresoru.

Ar šo likumu tiek sistematizēta Ukrainas Bruņoto spēku izmantošana pašreizējās ATO uzdevumos un tiek mainīts kopējais operācijas formāts.

"Tiks noslēgta ATO un mēs pāriesim uz Apvienoto spēku operāciju. Tas paredz precīzu vadības sistēmas struktūru, noteiktu spēku pakļautību un militārās vadības līdzekļus, vienota operatīvā štāba izveidošanu kā galveno šīs operācijas Doņeckas un Luhanskas apgabalu teritorijās vadības orgānu," skaidro Ģenerālštāba vadītājs Viktors Muženko.

Izmaiņas ļaus daudz efektīvāk sistematizēt operācijā iesaistītās armijas un citu drošības iestāžu vienības, atzīmē Bruņotajos spēkos. Apvienoto spēku operācijas štābu vadīšot cilvēks ar kaujas pieredzi un pietiekamām iemaņām, un pieredzi šāda uzdevuma veikšanai.

Vēstīts, ka Krievijas atbalstīti kaujinieki kopš 2014. gada pavasara ir ieņēmuši atsevišķas Doņeckas un Luhanskas apgabalu teritorijas. Karā ap prokremliskajiem spēkiem ir gājuši bojā vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!