Foto: AP/Scanpix

Lai starptautiskā sabiedrība pārliecinātos par Ukrainas likumsargu un karavīru rīcības likumību, Ukrainas pagaidu prezidents Aleksandrs Turčinovs piedāvājis rīkot ar ANO miera spēkiem kopīgu pretterorisma operāciju, vēsta aģentūra UNIAN.

"Mēs neiebilstam un apsveicam, ja ar jūsu palīdzību austrumos notiks kopīga pretterorisma operācija. Tad speciālisti un novērotāji paši varēs pārliecināties par mūsu darbību leģitimitāti un likumību," Turčinovs teicis telefonsarunā ar ANO ģenerālsekretāru Banu Kimunu.

ANO ģenerālsekretārs pauda atbalstu Ukrainas varas iestādēm.

"Gribu paust pilnīgu atbalstu gan jums personīgi, gan Ukrainas tautai. Jūs varat pilnībā rēķināties ar ANO kā partneri. Es darīšu visu, kas no manis atkarīgs, lai situācija pēc iespējas ātrāk atrisinātos mierīgā ceļā," uzsvēris Bans.

Turčinovs norāda, ka situācija Ukrainas austrumos pilnībā atkārto scenāriju, ko Krievija izspēlēja Krimā.

"Krievijas Federācija uz mūsu zemes austrumiem nosūta speciālās vienības, kuras ar ieročiem sagrābj administratīvās ēkas un ar savām darbībām apdraud simtiem tūkstošu mūsu pilsoņu dzīvību," norādīja Turčinovs, skaidrojot, ka Ukrainas austrumu gadījumā vairums iedzīvotāju neatbalsta separātistus.

Vēstīts, ka nedēļas nogalē vairākās Ukrainas austrumu pilsētās prokrieviskie separātisti sarīkojuši plašas nekārtības. Kijeva uzskata, ka tās inscenējis Kremlis, gatavojoties apgabalu aneksijai pēc Krimas okupācijai līdzīga scenārija.

Slovjanskā, Doņeckas apgabalā, bruņoti kaujinieki sestdien ieņēma Ukrainas drošības dienesta ēku un izveidoja kontrolposteņus uz ceļiem. 

Svētdienas vakarā separātistu kontrolē Ukrainas austrumu daļā atradās septiņas administrācijas ēkas, trīs milicijas iecirkņi un deviņi citi pilsētu stratēģiskie objekti. Ukrainas valdība ir izvirzījusi ultimātu, ka "teroristi", kuri līdz pirmdienas rītam nenoliks ieročus, saskarsies ar "plašām pretterorisma akcijām". Savukārt tie, kas labprātīgi būs nolikuši ieročus, tiks apžēloti.

Varas iestāžu pārņemšana sākās ar prokrieviskajiem mītiņiem jau 6. aprīlī. Separātisti tad ieņēma apgabala administrācijās ēkas Doņeckā un Harkovā, kā arī Ukrainas drošības dienesta ēkas Luhanskā un Doņeckā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!