Ukrainas Ārlietu ministrija (ĀM) protestē pret aizliegumu Ukrainas armijas helikoptera pilotes Nadijas Savčenko māsai Virai iebraukt Krievijā liecināt savas māsas prāvā, ziņo Ukrainas informācijas aģentūra UNIAN.

"Aizliegums iebraukt Virai Savčenko kā vienam no galvenajiem lieciniekiem, kurus pieteikusi aizstāvība viņas māsas lietā, ir apliecinājums Krievijas Federācijas iepriekš izplānotiem nodomiem izrēķināties ar Kremļa agresīvās politikas nevainīgo upuri Nadiju Savčenko," teikts Ukrainas ĀM paziņojumā.

"Šādas Krievijas puses darbības ir rupjš un demonstratīvs Viras Savčenko un viņas māsas Nadijas procesuālo tiesību pārkāpums, un tās ir vērstas uz tālāku spiediena izdarīšanu pret Nadiju Savčenko. Šis solis iziet ārpus tiesību un morāles ietvariem un apstiprina Krievijā nelikumīgi turētās Nadijas Savčenko kriminālvajāšanas pasūtījuma raksturu," uzsvēra Ukrainas ĀM.

Ukrainas ĀM pieprasa, lai Krievijas puse izbeigtu patvaļu pret Ukrainas Augstākās radas (parlamenta) deputāti Nadiju Savčenko un viņas ģimenes locekļiem, kā arī nodrošinātu viņas nekavējošu atbrīvošanu un atgriešanos dzimtenē.

Virai Savčenko ir aizliegts piecus gadus iebraukt Krievijā. Šis aizliegums ir noteikts pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) iniciatīvas.

34 gadus vecā Ukrainas armijas helikoptera pilote Savčenko pērnā gada jūnijā nokļuva prokrievisko kaujinieku gūstā Ukrainas austrumos un pēc tam tika nogādāta Krievijā, kas apgalvo, ka viņa esot aizturēta, nelikumīgi šķērsojot Krievijas robežu.

Savčenko Krievijā ir apsūdzēta par līdzdalību slepkavībā. Apsūdzībā teikts, ka Savčenko esot noteikusi divu Krievijas valsts televīzijas un radio kompānijas VGTRK žurnālistu koordinātas, un pēc šīm koordinātām viņus ar mīnmetēja uguni nogalinājuši Ukrainas spēki. Savčenko savu vainu neatzīst un uzsver, ka viņa tika nelikumīgi nolaupīta un nogādāta pāri robežai Krievijā.

Jūlijā Savčenko no Maskavas tika pārvesta uz Rostovas apgabalu. Rostovas apgabala Doņeckas pilsētas tiesa septembrī sāka izskatīt lietu pret Savčenko par divu Krievijas žurnālistu nogalināšanu.

Prāvu nosodījusi gan Ukrainas valdība, gan Rietumvalstis. Savčenko tautiešu skatījumā ir kļuvusi par pretošanās Kremļa atbalstītajam konfliktam Ukrainas austrumos simbolu. Viņai saistībā ar apsūdzībām līdzdalībā slepkavībā draud līdz 25 gadiem ilgs ieslodzījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!