Foto: RIA Novosti/Scanpix

Raķetes pa divām Ukrainas kaujas lidmašīnām Su-25, kuras trešdien notriektas nemierīgajā Doņeckas apgabalā, varētu būt izšautas no Krievijas teritorijas, ziņo laikraksts "Ukrainskaja Pravda", atsaucoties uz Nacionālās drošības un aizsardzības padomes paziņojumu.

Lidmašīnas, kuras sniegušas uguns atbalstu Ukrainas armijas vienībām pie Krievijas robežas, apšaudītas ar "jaudīgu" zenītraķešu kompleksu, preses konferencē paziņoja drošības un aizsardzības padomes runasvīrs Andrijs Lisenko.

Par spīti lidaparātu manevriem un izšautajiem termomānekļiem, 5200 metru augstumā esošās lidmašīnas sašautas. "Provizoriskā informācija liecina, ka raķetes palaistas no Krievijas teritorijas," piebilda Lisenko.

Vēstīts, ka trešdien Ukrainas austrumos prokrieviskie kaujinieki notrieca divas Ukrainas kaujas lidmašīnas.

Tikmēr pilotu atrašanās vieta ceturtdien vēl nav zināma. Tiek uzskatīts, ka piloti paspējuši katapultēties, savukārt kaujinieki atraduši izpletņus, kas liek domāt, ka lidotāji ir dzīvi, ziņo "Korrespondent.net".

Incidents notika mazāk par nedēļu pēc tam, kad Ukrainas austrumos no kaujinieku kontrolētās teritorijas ar raķeti notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem uz klāja, kuri visi gāja bojā. Ukrainas un ASV amatpersonas uzskata, ka "Boeing" notriekts ar pretgaisa aizsardzības raķešu iekārtu "Buk", ko sev lojālajiem kaujiniekiem piegādājusi Maskava.

Ukrainas austrumos, kur notiek pretterorisma spēku un prokrievisko kaujinieku cīņas, lidaparāti ir notriekti jau iepriekš.

Pirms Malaizijas reisa MH17 traģēdijas 14. jūlijā Luhanskas apgabalā, kad tika notriekta Ukrainas armijas transporta lidmašīna "An-26".

Ukrainas aizsardzības ministrs Valērijs Heletejs toreiz pieļāva, ka lidaparāts tika notriekts ar jaudīgu raķeti no Krievijas.

Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki, kā arī kaujas tehnika un ieroči no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!