Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas pretterorisma operācijas aktīvā fāze, kas piektdien sākta Slovjanskā, ir vērsta pret kaujinieku galveno bāzi, kas tiek izmantota visa Doņeckas reģiona terorizēšanai, piektdien videouzrunā paziņojis Ukrainas prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Turčinovs.

Viņš aicinājis Krieviju "izbeigt histēriju ap notikumiem Ukrainā, draudus un iebiedēšanu". "Ja jūs satrauc pilsoņu tiesību pārkāpumi, pievērsieties viņu aizstāvībai savā valstī, kur šie pārkāpumi kļuvuši masveidīgi," norādījis Ukrainas pašreizējais vadītājs.

"Mūsu galvenais mērķis ir aizsargāt cilvēkus un nepieļaut nepieļaut upurus civiliedzīvotāju vidū," uzsvēris Turčinovs, piebilzdams, ka Ukrainas spēka struktūras cīnās pret "ārvalstu algotņiem, teroristiem un noziedzniekiem, kuri ņem ķīlniekus, nogalina un spīdzina cilvēkus un ar ieročiem rokās apdraud Ukrainas teritoriālo integritāti un stabilitāti".

Viņš norādījis, ka Slovjanskā piektdien izdevies ieņemt "visus nocietinātos teroristu atbalsta punktus un kontrolpunktus", pilnībā aplencot pilsētu, bet Ukrainas pusē ir divi kritušie un septiņi ievainotie. Arī separātisti cietuši lielus zaudējumus, daudzi no viņiem apcietināti.

Vienlaikus Turčinovs atzinis, ka operācija Ukrainas austrumos kopumā nenotiek tik ātri, kā gribētos. Pēc viņa teiktā, to nopietni apgrūtina apstāklis, ka teroristu bāzes atrodas pilsētās un viņi nereti izmanto aizsegam civiliedzīvotājus un ķīlniekus un šauj no dzīvojamo māju logiem.

Prezidenta pienākumu izpildītājs piebildis, ka naktī uz piektdienu Ukrainā pāri Krievijas robežai mēģinājusi iebrukt grupa diversantu, taču ukraiņu robežsargi viņus apturējuši.

"Mēs pieprasām, lai teroristi, diversanti, visi, kas pacēluši ieročus pret mūsu valsti, noliek ieročus, padodas, atlaižot brīvībā ķīlniekus un atbrīvojot administratīvās ēkas. Tie, kas noliks ieročus un neizrādīsies iesaistīti smagos noziegumos, tiks amnestēti, bet tie, kuri vainojami slepkavībās un spīdzināšanā, saņems sodu," viņš norādījis.

Krievijas Ārlietu ministrija, reaģējot uz Ukrainas bruņoto spēku operāciju separātistu sagrābtās Slovjanskas atgūšanai, iepriekš paziņoja, ka "militārās tehnikas un aviācijas izmantošana pret savu tautu ir noziedzīga un ved Ukrainu uz katastrofu". Šo operāciju Kremlis arī nosaucis par "soda akciju".

Krievija arī sasaukusi ārkārtēju ANO Drošības padomes sēdi, lai apspriestu "nopietnu vardarbības eskalāciju Ukrainā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!