Foto: Arhīva attēls

Ungārijas dienvidos, iespējams atrastas Osmaņu impērijas sultāna Suleimana Lieliskā kapeņu paliekas, kurš 1566. gadā gāja bojā uzbrukumā Sigetvāras cietoksnim, atsaucoties uz ungāru vēsturnieka paziņojumu, vēsta "The Guardian".

Norberts Paps no Pēčas Universitātes uzskata, ka kapenes varētu būt tapušas vietā, kur atradās Suleimana telts, kurā viņš mira. Paps paziņojis, ka izrakumu laikā uzieti arī citi priekšmeti un vēsturiski pierādījumi, kas norāda, ka atrastas ir tieši Suleimana kapenes, taču vēl nepieciešams veikt vairāk izrakumu, lai to apstiprinātu.

"Mūsu rīcībā esošie dati norāda uz vienu un to pašu," trešdien notikušajā prezentācijā paziņoja vēsturnieks. "Tādēļ mēs esam pavisam pārliecināti, jo nekas neliecina par pretējo. Tomēr nepieciešams iegūt vairāk pierādījumu, jo šis ir delikāts jautājums."

Līdz savai nāvei 71 gada vecumā Suleimans bija visilgāk valdošais Osmaņu impērijas sultāns. Viņa 46 gadu valdīšanas laikā turki paplašināja savu ekspansiju Balkānos, Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā.

Atrastās kapenes atrodas agrākajā osmaņu apmetnē Turbekā, kas tika iznīcināta 1680. gados. Par apmetnes atrašanu Paps paziņoja 2013. gadā.

Vēsturnieki uzskata, ka šajā vietā apraka Suleimana sirdi un iekšējos orgānus. Bet ķermeni aizveda uz Konstantinopoli. Viņa nāve Sigetvārā tika turēta noslēpumā 48 dienas, lai karavīri nepadotos cīņā.

Sigetvāru aizstāvēja vietējie iedzīvotāji horvātu-ungāru augstmaņa Mikloša Zrinji vadībā. Turkiem tā bija dārga uzvara, kas vēl vairākas desmitgades aizkavēja viņu neveiksmīgo uzbrukumu Vīnei.

Paps sacīja, ka pārējās celtnes, kas pagaidām ir vēl apraktas, visticamāk ir neliela mošeja un dervišu klosteris. Izrakšanas darbi atsākšoties aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!