Foto: U.S. Navy

Izmēģinājuma nolūkos uz ASV karakuģa ir uzstādīta lāzeru ieroču sistēma, kas spējīga notriekt bezpilota lidaparātus un kuģus padarīt rīcībnespējīgus, otrdien vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Lāzera lielgabala, kurš, domājams, ir līdz 32 miljoniem dolāru (17 miljoni latu) vērts, prototips uzstādīts uz mīnu kuģa "USS Dewey". Lielgabals darbojas ar elektrību un viens šāviens ar to izmaksā aptuveni vienu dolāru (54 santīmi), kas ir niecīga daļa no parasto ieroču šaušanas izmaksām.

"Cietvielas lāzera virzītā enerģijas plūsma ir liels solis mūsdienu karadarbības radikālas pārveidošanas virzienā, tāpat kā šaujampulveris to darīja nažu un zobenu laikmetā," stāsta Flotes izpētes biroja pārstāvis Pīters Morisons.

ASV flote ir publiskojusi video, kā ar lāzera lielgabalu Kalifornijas piekrastē tiek notriekts bezpilota lidaparāts. Patstāvīgi vienu tādu sistēmu uz karakuģa "USS Ponce" paredzēts uzstādīt nākamajā finanšu gadā, ziņo "Sky News".

ASV karaflotes pārstāvis sistēmu raksturo kā "revolucionāru tehnoloģiju, kas flotei dod ļoti pieejamu daudzfunkciju ieroci ar lielas ietilpības aptveri un nepārspējamu precizitāti, mērķēšanas un vadības funkcijām".

Tomēr jaunajam ierocim ir arī trūkumi. Pētnieki norāda, ka lāzers potenciāli var radīt draudus satelītiem un lidmašīnām, bet tā darbību varētu ietekmēt lietus un migla, informē "Sky News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!