Foto: AP/Scanpix

ASV varasiestādes uz robežas ar Meksiku atradušas savā praksē vienu no labāk aprīkotajiem narkotiku kontrabandas tuneļiem, kas savieno noliktavu Meksikas pilsētā Tihuanā ar amerikāņu Sandjego, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Reidā uz slepeno pazemes eju, kas aprīkota ar ventilāciju, apgaismojumu, elektrisku dzelzceļa sistēmu un hidrauliskām tērauda durvīm, likumsargi konfiscējuši 8,5 tonnas marihuānas un arestējuši trīs vīriešus.

"Lai uzbūvētu tik sarežģītu tuneli, viņi smagi strādāja visu gadu, varbūt divus. Tā pabeigšana prasījusi simtiem tūkstošus cilvēkstundu un miljoniem dolāru," stāsta Bils Šermans no Narkotiku apkarošanas administrācijas (DEA).

Aģenti Sandjego noliktavu sākuši novērot, kad saņēmuši informāciju, ka tās izmantotāji nopirkuši urbjmašīnas un citu celtniecības ekipējumu.

Tunelis atrodas 10 metrus zem zemes un aizvijas aptuveni 500 metru garumā. Ejas ir aptuveni 1,2 metrus augstas un metru platas. Tuneļa izbūves kvalitāte liecina, ka tā radīšanā varētu būt bijuši iesaistīti arhitekti un inženieri.

Šis tunelis ir kopš 2006. gada astotā nozīmīgā pazemes eja, ko izmeklētāji atraduši Sandjego. 2011. gada novembrī varasiestādes atrada vairāk nekā 500 metrus garu tuneli un konfiscēja 32 tonnas marihuānas, no kurām 26 tonnas atradās robežas ASV pusē. Tas bija lielākais konfiscētās marihuānas daudzums ASV vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!